Arı Sokması Tedavisi – İlk Yardım

arı sokması tedavisi ilk yardım

Arı sokması genellikle yaz aylarında başımıza gelen talihsiz olaylardan biridir. Arı sokmasının acısını bilen bilir. Çok can yakıcıdır. Söylemem gerekir ki; eğer alerjiniz yoksa arı sokmaları zararsızdır. Bu yazımda; Arı sokması tedavisi nasıl yapılmalı? Arı sokmasına ne iyi gelir? yani kısaca arı sokmasında ilk yardım konularına değineceğim.

NOT: Burada verilen arı sokması tedavisi hakkındaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Arı sokmaları alerjiniz olması durumunda, alerjik reaksiyon sonucu ölümcül olabilirler. Bu sebeple mutlaka işin uzmanı bir doktora görünmelisiniz. 

Eğer arı sokması sonucu; mide bulantısı, ateş, şişme, nefes almada zorlanma, yüz ve dudak bölgelerinde morarma, boğuluyormuş hissi, şok ve bilinç kaybı gibi yan etkiler oluyorsa büyük ihtimalle arı sokmasına alerjiniz var demektir. Bu durumda hemen 112 yi arayarak acil müdehale birimlerine haber vermelisiniz.

Arı sokması tedavisi ve ilk yardım

Eğer alerjiniz yoksa arı sokması tedavisi evde kendinizin yapabileceği basit bir kaç işlemden ibarettir. Şimdi gelelim arı sokması tedavisi ve ilk yardım uygulamalarına.

  • Arı sokmalarında eğer alerjiniz varsa ilk işiniz en yakın hastaneye gitmek olsun.
  • Arı sokması tedavisinde öncelikle arının iğnesini çıkarmalıyız. Bal arılarının iğneleri genelde sokulan bölgede kalır. Bu iğneyi çıkaralım.
  • Arının soktuğu bölge buz uygulaması ile soğutulur. Buraya uygulanan buz acıyı ve şişmeyi önleyicidir. Her 15 dk buz uygulaması sonucu 30 dk ara verilmelidir.
  • Arının soktuğu bölge bol su ve sabunla yıkanmalıdır.
  • Sokulan bölgeyi hiç bir şekilde sıkmayın.