Domain Nedir?

domain nedir

Domain internette yer alabilmek için sahip olmamız gereken bir adrestir. İnternette bulunan her site birbirinden farklı bir ip adresi üzerinde bulunmaktadır. ip adresleri 96.249.77.157 şeklinde rakamlardan oluşur. Bu rakamları akılda tutmanın zor olması sebebiyle; her ip adresine özel kolayca hatırlanabilir karakterlerden oluşan domain yani alan adı oluşturulmuştur.

Basit bir dille domain nedir? anlatmak gerekirse; Domain aynı ev adreslerinde olduğu gibi web sitenizin adresidir. IP adresi ise bu evin Dünya üzerindeki koordinatlarıdır. Dünya üzerindeki koordinatları (IP adreslerini) akılda tutmanın zorluğunu aşmak için adresleri yani domainleri kullanırız.

Her domainden Dünya üzerinde sadece 1 adet bulunmaktadır. Örneğin benim alan adım olan www.loxy.net domaini Dünya üzerinde tektir. Domain 1 ile 63 karakter arası uzunluğa sahip olabilir.

DNS (Domain Name System)

DNS yani Domain Name System IP adresleri ile domain arasındaki bağlantıyı kurmak amacıyla geliştirilmiş bir sistemdir. DNS sayesinde akılda kalıcılığı güç olan IP adresleri ile kolayca hatırlayabileceğimiz domain isimleri birbiriyle ilişkilendirilmiştir. DNS sayesinde IP adresinin bağlı olduğu bilgisayar ve web sitesinin yeri belirlenmektedir.

Domain uzantıları

Domain uzantılarının amacı domainin kullanım amaçlarını belirlemektir. Örneğin;

  • com uzantısı ticari kuruluşlar
  • net uzantısı internet ile ilgili olan kuruluşlar
  • org uzantısı dernekler, organizasyonlar
  • gov uzantısı devlet kuruluşları
  • edu uzantısı eğitim kuruluşları tarafından kullanılmaktadır.

Ancak günümüzde com, net, org gibi domain uzantıları kullanım alanlarının dışında da kullanılmaktadır. En popüler domain uzantısı com dur. Daha sonra sırasıyla net ve org uzantıları gelir. Domain alacak olan bir kişi eğer alacağı domainin com uzantısı dolu ise net, org yada diğer herhangi bir uzantıyı kayıt edebilir. Mesela ben loxy adresinin com uzantısı dolu olduğu için net uzantısını kayıt ettim.

Alt domain (Sub Domain) nedir?

Domain uzantımız “loxy.net” olsun. Bu bizim ana domainimizdir. Bu ana domaine bağlı alt domainler ekleyebiliriz. Örneğin blog.loxy.net, seo.loxy.net, forum.loxy.net v.b şeklinde. Burada domainimizin başına gelen blog, seo ve forum kelimeleri alt domain yani sub domaindir.

Domain uzantısının seo’ya etkisi var mı?

Benim şahsi fikrim domain uzantısının doğrudan seo açısından çok fazla bir etkiye sahip olmadığı yönünde. Domain uzantısının dolaylı yoldan önemi ise; en popüler domain uzantısı com olduğu için, site isminizi kullanıcılar genelde com olarak yazarlar. Eğer farklı bir uzantıya sahipseniz bu sitenizin akılda kalıcılığını azaltır seo için kötü bir etki yaratır.

İlk domain hangisiydi?

Dünya üzerinde kayıt edilen ilk domain 15 Mart 1985 yılında kaydedilen Symbolics.com ‘dur.