Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır? Havale Saatleri ve Ücretleri

Bugün sizlere Eft ile sık sık karıştırdığımız bir bankacılık işlemi olan; Havale nedir? Havale nasıl yapılır? Havale saatleri ve ücretlerini basit bir dille anlatacağım.

havale nedir

Havale Nedir?

Havale nedir? kısaca açıklayacak olursak; aynı bankada bulunan hesaplar arası para transferi diyebiliriz. Bunu şimdi de küçük bir örnekle açıklayalım.

Örnek: Murat Bey A bankası Kütahya şubesinde bulunan hesabından, Hasan Bey’in A bankası Antalya şubesinde bulunan hesabına para göndermek istiyor. Bu durumda Murat Bey’in para göndermek için havale işlemini kullanması gerekiyor.

Yani havale nedir? Aynı bankanın herhangi bir şubesinde bulunan bir hesaptan, yine aynı bankanın herhangi bir şubesinde bulunan bir hesabına para gönderme işlemidir.

Havale Nasıl Yapılır?

Havale nedir? anladığımıza göre, şimdi havale işlemi ile ilgili bilmemiz gerekenleri maddeler halinde açıklayalım.

Havale işlemini nerelerden yapabilirim?

Havale ile para gönderme işleminizi; banka şubeleri, atm’ler, internet ve telefon bankacılığı kanallarından herhangi birini kullanarak yapabilirsiniz.

Havale yapabilmek için hangi bilgiler gerekli?

Havale yapabilmek için para göndereceğimiz kişinin yani alıcının adı, soyadı, İBAN numarası yada alıcı adı, soyadı, şube ve hesap bilgilerini bilmemiz gerekmektedir.

Havale ne zaman hesaba geçer?

Havale aynı banka çatısı altında yapılan bir para gönderme işlemi olduğundan, gönderdiğimiz paranın alıcı hesabına geçmesi çok kısa bir sürede, çoğu zamanda anında hesaba geçer.  

havale ücreti

Havale ücreti

Havale ücretleri çoğu bankada internet şubesi kullanılarak yapıldığında ücretsizdir. Havale ücreti eft ücreti ile kıyaslandığında daha düşüktür. Havale ücretleri 1TL ile 2TL arası değişmektedir.  

havale saatleri

Havale saatleri

Eft ile havale arasındaki farklardan en büyüğü de işlem saatleridir. Daha önceki yazımda eft saatleri hakkında yazmıştım. Eft işlemi sınırlı saatler ve günlerde yapılabilmekteydi ama; Havale işleminizi 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. Ayrıca resmi tatil günlerinde de havale yapılabilmektedir.