Mermer Nasıl Temizlenir?

mermer nasıl temizlenir

Mermer ev dekorasyonlarında; mutfak tezgahlarında, zemin döşemelerine bir çok alanda kullanılan doğal bir taştır. Mermer yapısı gereği bakım gerektiren bir dekorasyon malzemesidir. Mermer temizliği dikkat ve özen isteyen bir işlemdir. Mermer temizliği yanlış yapıldığında geri dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşılabilir. Bu yüzden mermer temizliğinde; normalde her zaman kullandığımız temizleyicilerin bir çoğu kullanılmamaktadır. Bugün sizlere; Mermer nasıl temizlenir? konusunu anlatıyorum.

Mermer Nasıl Temizlenir?

Öncelikle söylemem gerekir; mermer temizliği zor bir iştir. Bunu kolay hale getirebilmek için düzenli olarak mutfak tezgahları ve zeminde kullanılan mermerler temizlenmelidir. Mermer temizliğinde kesinlikle; kireç çözücü kullanmayın.

Yoğun kireç maddesinde oluşan mermerde kireç çözücü kullanmak mermerin çok kısa sürede deformasyona uğramasına neden olur. Ayrıca sentetik temizleyici ve çamaşır suyu kullanımı da mermerin yapısını bozacaktır. Mermer gerçekten nazik bir malzeme. Bu yüzden mermeri temizlemek kadar, koruyabilmekte çok önemli bir husus. Evlerimizde kullandığımız mermerleri nasıl koruyacağımızı yazımın devamında anlatacağım. Şimdi mermer temizliğine dönelim.

Mermer temizliğinde karbonat kullanımı

Su ve karbonat karışımı ile hazırlanan solüsyonu kullanarak, bir bez veya sünger yardımıyla mermerimizi silelim. 1-2 saat süre kurumaya bırakıp; kuruma süresi bittiğinde suyla durulayalım. Sonrasında pamuklu kuru bir bezle mermeri kurulayalım.

Mermer temizliğinde tebeşir tozu kullanmak

Tebeşirleri bir havanda un gibi bir hale gelene kadar dövüyoruz. Pamuklu yumuşak bir bezi hafif nemlendirip, tebeşir tozu ile mermeri hafifçe ovalıyoruz. İşlemi tüm mermer yüzeyine uyguladıktan sonra bol suyla mermeri durulayıp kuru bir bezle kuruluyoruz.

Arap sabunu ile mermer temizliği

Mermer temizliğinde etkili yöntemlerden bir diğeri de arap sabunu kullanımıdır. Arap sabunu ile temizlediğiniz mermeri bol suyla durulayın ve arkasında kuru bir bez yardımıyla kurulayın.

Mermer temizleyiciler

Piyasada satılan mermer temizleyici ürünleride mermer temizlemede kullanabiliriz. Google’a mermer temizleyici yazarak arattığınızda karşınıza bir sürü marka çıkacak. Bildiğiniz markaları kullanmanızı tavsiye ediyorum.

Mermer Bakımı ve Mermer Koruma

  • Mermer hassas bir malzemedir. Bu yüzden mermerimizi sivri malzemeler kolayca çizebilir. Mermerimizi korumak için bu tarz malzemelerin mermerimize temasından sakınmalıyız.
  • Mermer limon gibi asitli gıdalardan çok çabuk şekilde etkilenir. Limon asiti mermerin sararmasına neden olur. Bu sebeple limonları mutfak tezgahımızdan uzak tutalım.
  • Mermerin gözenekli bir yapıya sahip olması nedeniyle üzerine dökülen herhangi bir şey hemen leke bırakabilir. Bu sebeple mermer üzerine; çay, kahve, limon suyu, vişne suyu gibi yoğun leke bırakacak şeyler döküldüğünde hiç vakit kaybetmeden mermerinizi temizleyin.
  • Temizlik sonrası mermer üzerinde su lekelerinin kalmaması için kuru bir bezle hemen silerek kurulayın.
  • Hanımların çoğunluğu temizlikte sirke kullanmaktan yanadır. Hanımlar mermer temizliğinde sakın sirke kullanmayın. Sirke mermer için çok zararlıdır.
  • Güderi malzemeden yapılan bezler mermer parlatmada oldukça etkilidir. Mermerinizin ilk günkü parlaklığını korumasını istiyorsanız mermer temizliğinde güderi bezler kullanın.
  • Mermer lekesini ne çıkartır? diye arıyorsanız; oksijenli suyu deneyin. Oksijenli suyu lekeli mermerin üzerine bir miktar dökün ve üzerini streç poşetle kapatın, 24 saat bu şeilde bekletin. Sonrasında hafif bir deterjanla mermerinizi temizleyin. Bu işlem sadece açık renkli mermerlerde uygulanabilir. Koyu renkli mermerlerin renklerinde bozulmalar olabilir bu sebeple kullanmayın.