Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?

kalsiyum hangi besinlerde bulunur

Bu yazımda; Kalsiyum nedir? ve Kalsiyum hangi besinlerde bulunur? konuları hakkında bilgileri bulabilirsiniz.

Kalsiyum Nedir?

Kemik sağlığı söz konusu olduğunda vücudumuz için en önemli besin kalsiyum olmaktadır. Güçlü kemiklere sahip olabilmemiz için kalsiyum depolarımızın dolu olması gerekir. Kalsiyum insan vücudunda bulunan en zengin mineraldir. Bir insanın toplam vücut ağırlığının yaklaşık % 2 ‘si kalsiyumdan oluşmaktadır. Vücudumuzda bulunan kalsiyumun neredeyse tamamı iskelet sistemimizde, geri kalan kısmı ise dişlerde, kan plazmasında, vücudun yumuşak dokularında ve hücre dışı sıvıda bulunur.

Kalsiyumun Görevi Nedir?

Vücudumuzda bulunan kalsiyumun başlıca rolü; iskelet sisteminin yapısal gücünü sağlamaktır. Bu yapı çoğunlukla, hidroksijenatat kristaller denilen ve kolajende bulunan bir kalsiyum fosfat formuyla sağlanır.

Kemik yüzeylerindeki kalsiyum iyonları, vücut sıvılarında bulunan kalsiyum iyonlarıyla etkileşime girer, bu nedenle de iyon değişimi sağlanır. Bu, kanda ve kemikteki kalsiyum dengesinin korunması için gereklidir. Kandaki kalsiyum, kas kasılması, sinir impuls sinyali, hormon sinyali verme ve kan pıhtılaştırması gibi anahtar bedensel işlemlerin önemli bir regülatörüdür.

Kalsiyum Hangi Besinlerde Bulunur?

Kalsiyum vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan alınması gerekir. Peki; Kalsiyum hangi besinlerde bulunur? 

Ana kalsiyum kaynakları; süt, süt ürünleridir. Bunun dışında kalsiyum bulunan besinlere; bazı balıklar (örneğin sardalya ve hamsi), fasulye, lahana, soya fasulyesi, enginar, kuru fasulye, nohut, ıspanak, su teresi, susam, fıstık, ceviz, tatlı badem ve brokoli örnek olarak verilebilir.

Reklam