Aliexpress Güvenli mi?

aliexpress güvenli mi

Aliexpress’te fiyatları görünce bir sürü şey alası geliyor insanın. Sonrasında kredi kartımızı kaydediyoruz ve alışveriş yapıyoruz. Peki ama kredi kartı bilgilerimizi verdiğimiz Aliexpress güvenli mi? Bu Aliexpress’ten alışveriş yapacak olan bir çok kişinin kafasını kurcalayan bir soru. Bugün aklımıza takılan Aliexpress güvenli mi? sorusunun cevaplarını bulacağız.

Aliexpress Sitesi Güvenli mi?

Aliexpress sitesi güvenli mi? sorusunu cevaplarken öncelikle söylemem gereken bir şey var. Aliexpress yada diğer herhangi bir siteden alışveriş yapmadan önce il bakmamız gereken şey  mutlaka altta resimde görülen yeşil renkli “Güvenli” adres çubuğu olmalı.

Bu adres çubuğu bizim kişisel bilgilerimizin şifrelenerek korunduğu anlamına gelmekte. Ben yeşil adres çubuğu olmayan hiç bir siteden alışveriş yapmıyorum. Resimde gördüğümüz gibi Aliexpress sitesi güvenlik sertifikaları ile korunmakta. Böylece Aliexpress sitesi güvenlik bazında yaptığımız ilk sınavdan bizden geçer notu aldı.    Hala aklınızda kredi kartınızla ilgili korkularınız varsa; kredi kartınıza ait bir sanal kart oluşturun, bu sanal kartın limitini düşük tutun ve bu sanal kartı Aliexpress sitesine tanımlayın. Bu şekilde kredi kartımı Aliexpress’e kaydettim. Bir sorun olur mu? olmaz mı? diye düşünmeyin, rahat edin. Şimdi hep beraber Aliexpress güvenli mi? incelemeye devam edelim.  

Aliexpress Güvenli mi? Buyer protection (Alıcı koruması) Nedir?

Aliexpress sitesi kendi içinde Buyer Protection yani alıcı koruması adı altında müşterileri koruma amaçlı bir politika izlemekte. Bu politikaya göre;

Ücret iadesi

Eğer ürün belirtilen gün içerisinde size ulaşmazsa ödediğiniz ürünün parasını geri alırsınız. Bunu yapabilmek için almış olduğunuz ürüne onay vermemiş olmanız gerekiyor. Bu yüzden aldığınız ürünlerin kargosu gelmeden onay vermemelisiniz. Aliexpress güvenli mi? sorusunun cevabı birazda bizde yatıyor. Bir çok kişi gördüm ürün eline gelmeden onay vermiş. Sonrasında bakıyor ürün yok yada istediği gibi bir ürün gelmemiş. Bu durumda satıcı ile irtibata girip satıcının insafına bırakmaktan başka çok bir şansımız kalmıyor. Lütfen güvenliğimizi biraz da kendimiz savunalım.

Tam ücret iadesi veya kısmi ödeme

Aliexpress satın aldığınız ürün elinize geçtiğinde; satıcının vadettiği şeyleri karşılamıyorsa burada bize iki seçenek sunuluyor.    Bunlardan ilki ürünü geri gönderin ve para iadesi alın. Burayı biraz açalım bu seçeneği seçmemiz durumunda belkide 30-40 gün bekleyerek aldığımız ürünü tekrar geri gönderiyoruz ve satıcının eline geçmesini yine 30-40 gün bekliyoruz sonrasında ödeme alıyoruz. Benim pek tercih ettiğim bir yöntem değil. 2-3 aylık bir sürece girmek bana göre değil. Ben şimdi anlatacağım ikinci yöntemi tercih ediyorum. Neymiş bu ikinci yöntem;

İkinci yönteme göre; aldığınız ürün anlatıldığı gibi değilse sizde kalıyor ve satıcı ile anlaşarak belli bir ücretin iadesini alıyorsunuz. Burada pazarlığı iyi yapmanız gerekmekte. Örneğin bir arkadaşım orjinal diye satıldığı halde orjinal çıkmayan bir ürüne ödediği paranın tamamını bu şekilde geri aldı ve ürünüde geri göndermedi. Şimdi alıcı koruması nasıl çalışır? bir bakalım.

Alıcı Koruması nasıl çalışır?

  • Öncelikle bu gibi durumlarda satıcı ile iletişime girerek olayı çözmeye çalışıyoruz
  • Satıcı ile anlaşamadıysanız eğer Aliexpress üzerinden geri ödeme talebinde bulunuyoruz. Satıcı bu esnada sizinle anlaşmaya çalışıyor
  • Hala anlaşamadıysanız olayı bir üst makama yani Aliexpress yetkililerine iletip sorununuzu çözmelerini istiyorsunuz

Alıcı korumasında izleyeceğimiz adımlar bunlar. Şimdi Aliexpress güvenli mi? kaldığımız yerden devam edelim.

Aliexpress güvenli mi? Hangi ürünleri almalıyım?

Aliexpress güvenli mi? konusunda dikkat edeceğimiz bir diğer nokta ürünlerin nasıl olduğudur. Daha önce hiç satılmamış bir ürünü ilk olarak siz satın almayın. O ürünü satan onlarca satıcı var, bunu unutmayın. Başka satıcılarda aynı ürünü bulun ama bu sefer çok satılmış olsun. Burada amaç kullanıcı yorumlarını görebilmek. Hiç satılmamış bir üründe ne yorum görebilirsiniz nede ürünün gerçek fotoğraflarını.    Ben ne yapıyorum hemen anlatayım;

  • Öncelikle almak istediğim ürünü arama kutusuna yazıyorum. 
  • Sonrasında karşıma aradığım ürünler geliyor. 
  • Burada Aliexpress uygulamasında sol üstte bulunan “en uyumlu” sekmesini tılayarak açıyorum ve burada “sipariş sayısı” seçeneğini seçiyorum. Böylece o ürünlerden en çok satılandan başlayarak bir sıralama yapıyorum. 
  • Fiyatı uygun olan ve en çok satan satıcıların ürününe girerek kullanıcı yorumlarını okuyorum ve ürünün kullanıcı fotoğraflarını inceliyorum. Bu şekilde aldanma olasılığımı en düşük seviyeye düşürüyorum. Size de böyle yapmanızı tavsiye ederim.

Satıcı incelemesi yapmayı unutmayın

Aliexpress güvenli mi? Site kendi içinde güvenli ama satıcı güvenli mi? bunu öğrenebilmek için satıcının sayfasına gelerek; satıcının kaç yıldır Aliexpress’te ürün sattığına, alıcıların o satıcıya toplamda kaç puan verdiğine bakmalısınız. Bu şekilde sağlam satıcılar bularak alışveriş yapmanız durumunda büyük oranda sorun yaşamazsınız.