Kombi Seçimi Nasıl Yapılmalı?

kombi seçimi

Bu yazımda sizlere kombi seçimi aşamasında dikkat etmemiz gereken en temel özelliklerden basit bir dille bahsedeceğim.

Yeni bir kombi seçerken öncelikle evimizin ısıtma ihtiyacına bakmalıyız. Isıtma ihtiyacına uygun kapasitede bir kombi seçmeliyiz. Evimizin kaçıncı katta olduğu, cephesi, pencere ve kapıların yalıtım özellikleri, evin metrekaresi, evin bulunduğu bölgedeki iklim koşulları, v.b gibi detayların kombi seçiminde hesaplanması gerekmektedir. Bu biraz uzmanlık gerektiren bir konudur ve bu konuda genellikle profesyonel firmalar evimize ekip göndererek bizlere yardımcı olmaktadır.

Bunun dışında kombi seçiminde ikinci önceliğimiz evimizde kullanacağımız su miktarıdır. Evimizde yada kombiyi kullanacağımız mekanda kaç banyo var? kaç musluk var? bu banyo ve muslukların kaçı aynı anda kullanılacak? bu soruların cevaplarına göre de kullanım suyu ihtiyacımız belirlenmelidir. Eğer çok su kullanımı olacak bir mekan için kombi düşünüyorsak daha bol miktarda sıcak su verebilen çift yoğuşmalı kombilere yönelmeliyiz.

Kombi seçiminde bir diğer önemli husus seçilecek kombinin verimidir. Şuan kullanımda olan kombiler konvansiyonel ve yoğuşmalı olarak ikiye ayrılmaktadır. Konvansiyonel hermetik kombiler yaklaşık olarak yüzde 90-93 arası verimle çalışan kombilerdir. Yoğuşmalı kombiler ise tam yoğuşmalı ve yarı yoğuşmalı kombiler olmak üzere kendi arasında ikiye ayrılır. Yarı yoğuşmalı kombiler yüzde 102-103 verimle çalışan kombilerdir.

Yani konvansiyonel kombilerden biraz daha verimlidir. Tam yoğuşmalı kombilerde ise verim oranı yüzde 107-109 seviyelerindedir. Bunu sağlayan sistem yanma öncesi gaz ile havanın karıştırılmasıdır. Tam yoğuşmalı kombilerde bulunan bu sistem konvansiyonel ve yarı yoğuşmalı kombilerde bulunmamaktadır.

Kombi alırken yüksek verim oranı olan kombiler tercih edilmelidir. Daha yüksek verimli olarak çalışan kombiler kendini daha kısa sürede amorti etmektedir. Yani daha kısa sürede sizlere daha fazla tasarruf ettirecektir.

Bütün bu anlattıklarımın yanında alınacak olan kombinin servis ağı, yedek parça fiyatlarının uygun olması, firmanın kombiye vermiş olduğu garanti süresi de kombi seçiminde araştırılması gereken konular arasındadır.