Tırnak Mantarı Nasıl Geçer?

Tırnak mantarı çok yaygın olarak görülen bulaşıcı bir enfeksiyon türüdür. Tırnak mantarı sadece bulaşma yoluyla değil farklı koşullarla da oluşabilmektedir. Tırnak mantarı tedavisi gerçekten çok zorlu bir süreçtir. Tedavinin başarı oranı da biraz düşüktür. Tekrarlama riski dikkat edilmediğinde her zaman vardır. Doğrusunu söylemek gerekirse illet bir şeydir. Kurtulmak için uğraşır durursunuz. Bugün bu dertten muzdarip kişiler için tırnak mantarı nasıl geçer? konusunda bir şeyler yazmak istedim.  

tırnak mantarı nasıl geçer

Bugünkü konu başlıklarımız; Tırnak mantarı neden olur?, Tırnak mantarı tedavisi nasıl olur?, Tırnak mantarına ne iyi gelir? Tırnak mantarı ilaçları ve Bitkisel ilaçla tedavi mümkün mü? şeklinde olacak.

Tırnak mantarı neden olur?

Tırnaklarımızda bakterilerin yaşamalarına olanak sağlayacak ortamı yarattığımızda, tırnak mantarı sorunuyla yüzleşiriz. Tırnaklar bakterilerin yaşamalarına, mantar oluşumlarına sebep olmalarına çok müsait yerlerdir. Tırnak mantarının başlıca oluşma nedenleri;

  • Uzun süre ayakkabı giyerek ayakların terlemesine ve hava almamasına neden olmak
  • Mantar oluşumuna neden olacak malzemelerden yapılmış çorap, ayakkabı, v.b kullanmak
  • Ayak temizliğine dikkat etmemek
  • Ayak mantarı olan bir kişinin ayakkabısını, terliğini, v.b giymek
  • Ayak temizliği sonrası ayakları kurulamamak

Bu saydıklarımız ayak mantarının oluşmasında en etkili nedenlerdir. Tırnak mantarı ayaklarda olabileceği gibi ellerde de oluşabilmektedir ama el tırnaklarında mantar oluşma riski ayak tırnaklarındakilere nazaran oldukça düşüktür. Bu sebeple bu yazımda ayak tırnağı mantarı üzerinde durmaya çalışacağım.

Tırnak mantarı tedavisi

Tırnak mantarı tedavisi yaklaşık 2 hafta süresince uygulanmaktadır. Bu süreç boyunca tırnak mantarına neden olan yukarıda yazdığım maddelere dikkat etmek gerekmektedir. Tırnak mantarı tedavisinde genellikle çeşitli losyonlar, haplar ve kremler kullanılmaktadır. Fakat tırnak mantarı ilerlemiş hastalarda cerrahi tedaviye yönelinmelidir.

Tırnak mantarı ilaçları

Tırnak mantarı ilaçları eczanelerden alabileceğimiz ilaçlardır fakat bunların etkileri çok iyi değildir ve tedaviyi uzun süre uygulamak gerekmektedir.

Eczanelerde krem yada solüsyon şeklinde satılmaktadırlar. Aynı zamanda içlerinde törpü bulunan tırnak mantarı ilacı kitleri de bulunmaktadır. Ağızdan alınan mantar ilaçları ise kesinlikle doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardır.

Tırnak mantarına bitkisel çözümler

Tırnak mantarı tedavisi en başta da belirttiğim gibi zorlu bir süreçtir ve başarı oranı da biraz düşüktür. Mantar tedavisinde kullanılan ilaçların yanı sıra bitkisel yöntemleri de deneyebilirsiniz. (Öncelik verilmesi gereken şeyin uzman bir doktora muayene olduğunu unutmayın)

  • Zeytinyağı ve çay ağacı yağlarını karıştırarak tırnaklarınıza sürebilirsiniz
  • Mantar enfeksiyonu olan tırnağı bir limonun içine batırıp yarım saat bekletebilirsiniz
  • Elma sirkesinin tırnak mantarına iyi geldiği bilinmektedir. Bir leğen suyun içerisine bir çay bardağı elma sirkesi ilave edin ve tırnaklarınızı bu suda yarım saat süre ile bekletin
  • Zeytinyağı ve kekik yağını da tırnak mantarı tedavisinde kullanabilirsiniz. Eşit ölçekte zeytinyağını ve kekik yağını karıştırın ve hasta tırnağın üzerine uygulayın
  • Sıcak suda demini alan kekik suyu ile düzenli olarak ayak banyosu yapabilirsiniz
  • Ezdiğiniz sarımsağın suyunu bir pamuk yardımıyla mantarlı tırnağınıza sürebilirsiniz
  • Karbonatın iyi bir antiseptik olduğunu biliyoruz. Karbonatı suyla macun kıvamına getirerek mantarlı tırnağa sürebilirsiniz.