Adet Sancısına Ne iyi Gelir?

adet sancısına ne iyi gelir

Adet (Regl) Nedir?

Adet rahim içinde oluşan dokuların kan yoluyla dışarı atılmasıdır. Bu dokular vücudun ihtiyaç duymadığı dokulardır ve her ay düzenli olarak rahim bu dokuları üretir. Bu olaya regl de denmektedir. Adet; genel olarak 27-30 gün arasında gelen 5-7 gün arasında süren kanamalardır.

Neden Adet Oluruz?

Rahim astarı her ay kendini döllenmiş yumurtaya hazırlamak için kalınlaşır. Gebelik söz konusu olmadığı durumlarda ise; rahim oluşturduğu astarı parçalayıp dışarı atar. Böylelikle adet kanaması gerçekleşir. Menopoz dönemine kadar her ay durum bu şekilde gerçekleşir. Regl sayesinde rahim içinde ihtiyacımız olmayan dokular dışarı atılarak rahim temizlenir.

İlk kez adet olduğunuzda sakın korkmayın. Bu her kadının biyolojisinde vardır ve vücudunuzun sağlıklı işleyişinin bir göstergesidir. Kendinizi değerli hissedin. Çünkü; adet kadınlığın fiziksel bir göstergesidir.

NOT: Eğer adetiniz gecikiyorsa, normalinden daha az veya daha uzun sürüyorsa mutlaka bir doktora başvurmanız gerekmektedir.

Adet Ağrısı (Dismenore)

Eyvah! adetim yaklaşıyor. Adet sancılarım yine başlayacak diye eminim bir çoğumuz telaşlanmaktayız. Hatta adet olmadan 1 hafta öncesinde korkulu rüyamız olan adet ağrısı sorunuyla yüzleşmeye başlıyoruz. Göğüs ağrıları, şişkinlik, mide bulantısı, kasık, bacak ve bel ağrıları gibi sıkıntıları bir çoğumuz yaşıyoruz. Adet olayını sevmekten ziyade bir çoğumuz bu yüzden korkuyoruz.

Adet ağrısı çekiyorsanız buna birde iyi yönünden bakın. Adet (regl) olmamız vücudunuzda yumurtlamanın normal olduğunu gösterir.

Adet Sancısı Neden Olur?

Adet döneminde kanın dışarıya atılabilmesi için rahimde düzenli kasılmalar meydana gelmektedir. Bu kasılmaların oluşabilmesi için rahim prostoglandin denen maddeyi üretir. Prostoglandin rahim kasılmalarına yol açarken, rahimde oluşan bu kasılmalardan dolayı da rahme giden oksijen ve kan akışı azalır. Bu sebeple ağrı hissedilir. Rahimde oluşan kasılmalar adet döneminde her kadında olmaktadır.

Bazı kadınlarda bu kasılmalar az hissedilirken, bazılarında ise şiddetli adet sancılarına dönüşmektedir. Adet sancısındaki kişiden kişiye değişen bu farklılıklar kişinin; ağrı eşiği, psikolojik durumu gibi bir çok farklı etkenden kaynaklanmaktadır.   Yazımın burasına kadar adet nedir?, neden adet oluruz?adet sancısı nedir?adet sancısı neden olur? gibi genel bilgileri öğrendiğimize göre şimdi gelelim asıl konuya. Adet sancısına ne iyi gelir?

Adet Sancısına Ne İyi Gelir?

Adet sancısına ne iyi gelir?Adet sancısından kurtulmak için neleri yapmalı?, neleri yapmamalıyız? gelin hep birlikte bir göz atalım.

Vücudunuzu sıcak tutmaya çalışın

Adet ağrısı için evde yapılabileceklerin en başında vücudumuzu sıcak tutmak gelir. Adet olacağımızı hissediğimiz an; ayak, bel ve karın bölgemizi sıcak tutalım. Hatta bunun için sıcak su torbasından yardım alabilirsiniz. Sıcak su torbasını kullanırken dikkat etmemiz gereken şey; sıcak su torbasını kesinlikle karın bölgesinde bel bölgesinde uzun süre tutmamalıyız. Vücudumuzun ağrıyan bölgelerinde kısa sürelerde gezdirmeliyiz. Sıcak su torbasını ayak tabanlarına koymanız sizi rahatlatacaktır. Ayrıca ılık bir duş almanız damarların genişlemesini sağlayıp sizi rahatacak adet sancınız biraz da olsa azalacaktır.

Egzersizler yapın

Her zaman size adet olduğunuzda yatmanızı söylerler ama aslında tam tersini yapmalıyız. Yürüyüş yapmanız kan dolaşımını artıracak ve bu size daha iyi gelecektir. Adet sancısına iyi gelen egzersizleri gün boyu kendinizi yormadan yapabilirsiniz.

Sigara, alkol ve kahveden uzak durun

Sigara, alkol, kahve ve bu tür içeceklerden uzak durulması gerekmektedir. Bu içecekler damarlarda daraltma etkisi yapacağından dolayı adet ağrınızı arttıracaktır.

Adet döneminde yediklerimize dikkat etmeliyiz

Adet döneminde vücudumuzda bir miktar kan kaybı olduğu için bu dönemde demir etkisi olan yiyecekler tüketmeniz sizin yararınıza olacaktır. Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı ve bol bol yeşillik tüketmelisiniz.

Adet ağrısından kurtulmak için kafanızı dağıtın

En önemlisi de kendimizi ağrıya hapsetmememiz. Bunun yerine farklı şeylere yönelmemiz ağrıyı unutmamıza sebep olacaktır. (Kitap okuma, müzik dinleme veya sevdiğiniz başka bir uğraşla meşkale olabilirsiniz)

Adet ağrısı için çikolata ile kendinizi şımartın

Sizi rahatlatacak olan ve kendinizi şımartmanız için biraz çikolata yiyebilirsiniz. Çikolata hem karın ağrınızı geçirecek hemde biraz olsun gerginliği ve siniri üzerinizden atmanıza yardımcı olacaktır.

Kan sulandırıcılar

Bu dönemde doktorunuza danışmak koşuluyla!; aspirine karşı bir alerjiniz!, şeker hastalığınız! ve bunlara benzer kan problemleriniz yoksa!; her adet döneminde bir kereliğe mahsus aspirin içebilirsiniz kanı incelttiği için adetinizin sökmesine yardımcı olacaktır. Ama unutmayın mutlaka bu konuyu doktorunuza danışın!

Adet sancısına hangi ilaç iyi gelir?

Adet sancısı yaşayanların bir çoğu; adet sancısını ne keser?adet sancısına hangi ilaç iyi gelir? şeklinde araştırma yapmaktadır. Benim size tavsiyem bir üst maddede belirttiğim gibi; uzman bir doktora danışmadan kesinlikle hiç bir ilacı kullanmamanız yönünde. Bu sebeple; adet sancısına iyi gelen ilaç isimleri ile ilgili herhangi bir bilgi vermeyi burada doğru bulmuyorum.

Dediğim gibi, sağdan soldan duyduğunuz ilaçların sizin üzerinizde ne gibi bir etkisi olacağını bilmeden sakın ama sakın kullanmayın. Kas gevşetici, ağrı kesici özelliği olan, adet sancılarına uygun, doktorun yazmış olduğu! ilaçlardan içebilirsin. Bu dönemde her ağrı kesici kullanılmamalıdır. Doktorunuzun size önerdiği ilaçların dışındaki ağrı kesicilerden kaçınmanız gerekmektedir.

Adet ağrısına iyi gelen bitkiler kullanın

Adet sancısından kurtulmak için bitki çayları tüketebilirsiniz. Bazı bitki çayları damarların genişlemesine, adetinizin sökmesine ve adet sancınızın geçmesine yardımcı olacaktır.

Papatya çayı günde 1-2 bardak tüketebilirsiniz içine biraz biberiye ekleyebilirsiniz. Bunun haricinde civan perçemi, at kuyruğu otu ve şakayık çiçeklerini ayrı ayrı kaynatıp ballara tatlandırıp içebilirsiniz.

Bitki çaylarının içine şeker katmanız önerilmez. Papatya ve biberiye hoş kokulu ve hafif tatlarından dolayı bu bitki çaylarının bal katılmadan içilmesi daha etkili olacaktır. Diğer yazmış olduğum bitki çaylarında, acı tatlarından dolayı tatlandırı olarak doğal balı tercih edebilirsiniz.   Çörek otunun adet söktürücü özelliği vardır. Adetiniz başlamadan en az 3-4 gün öncedesinden ılık su ile 7-8 çörek otu için adet döneminde de içmeye devam edin. Çörek otu adet sancısını hafifletip, kanınızı inceltmeye yardımcı olacaktır.

Bunların hepsini denedikten sonra hala adet sancıları çekiyorsanız mutlaka bir uzmana başvurulması gerekmektedir. Adet sancılarınız ne yaparsanız yapın geçmiyor veya adetiniz düzensiz geliyorsa kist, miyom gibi sağlık probleminiz olabilir. Tıbbi bir yardımla bu sorunlardan ve adet sancısından kurtalabilirsiniz.