Pas Lekesi Nasıl Çıkar?

pas lekesi nasıl çıkar

Bazı lekeleri çıkarmak gerçekten çok zordur. Bu zorlu lekelere en güzel örneklerden biri de pas lekesidir. Pas lekelerine yanlış müdehale ederseniz işiniz daha da zor bir hale gelebilir. Bugün sizlere yardımcı olması açısından pas lekesi nasıl çıkar? püf noktalarını yazmaya karar verdim.

Pas lekesi nasıl çıkar? Pas lekesini çıkarmanın en kolay yolları nelerdir?

En çok pas lekesi olan yerlerin başında; fayanslar, mutfak tezgahları, mermer alanlar, kumaşlar ve halılar gelmekte. Bugün bu alanları nasıl temizleyeceğimizi anlatacağım. Pas lekesi nasıl çıkar? Gelin hep birlikte öğrenelim.

Halıdaki pas lekesi nasıl çıkar?

Paslı bir aleti halımızın üzerine koymuşsak genelde işimiz kolay oluyor ama paslı olan malzeme birde ıslaksa pas lekesini çıkartmamız gerçekten çok zor. Öncelikle belirtmeliyim ki hemen ıslak deterjanlı sular hazırlayıp halıdaki pas lekesini silmeye başlamayın. Öncelikle lekenin kurumasını bekleyin. Kuruyan pas lekesini sert bir malzemeyle (kredi kartı gibi) yavaşca halıya zarar vermeden kazıyalım. Bu şekilde pas lekesinini toz haline getirelim ve bir elektrik süpürgesi yardımıyla iyice dökülen pas tozlarını çekelim.

Sonrasında bulaşık deteryanı ve ılık suyla bir karışım yapalım. Bu karışımı bir bez yardımıyla halının pas lekeli kısmına koyalım ve bir süre bekletelim. Sonrasında bezi alıp yıkayalım suyunu sıkalım ve aynı işlemi tekrar tekrar halıdaki pas lekesinin üzerine uygulayalım. Bu yöntemle pas lekesinin büyük bir kısmını temizleyebiliriz.

Kalan pas lekesi içinde limon suyu uyguluyoruz. Limon suyunu halıdaki paslı alana dökerek yaklaşık 1 saat bekletiyoruz. Sonrasında nemli bir bezle siliyoruz. Bu şekilde bir kaç deneme sonrası halıdaki pas lekesinden kurtulabilirsiniz.

Kumaştan pas lekesi nasıl çıkar?

Kumaşlara bulaşan pas lekelerinde temizleme işlemi halıdan biraz daha kolaydır. Kumaşın cinsine göre pas lekesi çıkarma işlemi yapacağız. Pas lekesi olan kumaşımız sentetik bir kumaşsa; pas lekesi olan kısmı biraz limon ile ovalıyoruz. Kumaş sentetik değilse; limon suyu ve tuz karışımı hazırlayıp lekeyi ovalıyoruz. Sonrasında içerisine amonyak kattığımız suyla durulama işlemini yapıyoruz. Giysilerdeki pas lekesinden bu şekilde kurtulabilirsiniz.

Fayanstan pas lekesi nasıl çıkar?

Musluğunuz damlatıyorsa belli bir zaman sonra fayanslarınızda pas lekesi oluşacaktır. Yada bayanların kullandığı tel tokalar ıslak fayans üzerine bırakıldığında yine pas lekesi oluşturmaktadır. Bu durumda pas sökücü sprey kullanmamız gerekiyor. Öncelikle paslı alanı deterjanlı suyla iyice siliyoruz. Sonrasında paslı fayansa pas sökücü sprey püskürtüyoruz ve pasın akmasını bekliyoruz. Deterjanlı suyla iyice temizleyip duruluyoruz.

Mermerden pas lekesi nasıl çıkar?

Mermer temizliği hakkındaki geniş yazıma “Mermer nasıl temizlenir?” linkinden ulaşabilirsiniz.

Bıçaktan pas lekesi nasıl çıkar?

Bıçaktaki pas lekesini çıkartmanın en kolay yolu paslı bıçağı büyükçe bir soğana sokup çıkartmaktır. Bir kaç defa bu işlemi tekrarladığınızda bıçağınızdaki pas lekesinden kurtulmuş olacaksınız.

Ütüdeki pas lekesi nasıl çıkar?

Bir bezin üzerine mum sürün ve sıcak ütü tabanını bu mumlu bezle iyice ovalayın. Pas lekelerini çıktığını göreceksiniz. Sonrasında kalan mum artıklarını temizlemek için de ütü tabanını çizmeden ovalayın.