Yağ Lekesi Nasıl Çıkar?

yağ lekesi nasıl çıkar

Yağ lekesi zorlu lekelerden biridir. Bugün yağ lekesiyle en sık karşılaşılan yerler olan kıyafetlerden ve duvardan (duvara işleyen yağ lekesini çıkarmak gerçekten çok zordur) yağ lekesi nasıl çıkar? pratik ve kolay yollarını öğreneceğiz.

Yağ lekesini ne çıkarır? Yağ lekesi nasıl çıkar?

Leke olan yüzeylerde ilk yapmamız gereken şey, lekeyi yapan maddeyi öncelikle temizleyeceğimiz ortamdan uzaklaştırmak olmalı. Yani yağ lekesini çıkarmak için öncelikle yağı leke yaptığı yüzeyden bazı maddeler yardımıyla emdirmeli, lekeli yüzeydeki yağ miktarını azaltmalıyız. Bunun için; kağıt peçete, tuz, karbonat, pudra tarzı yağı emen maddelerden yardım alıyoruz.

Kıyafetten yağ lekesi nasıl çıkar?

Kıyafetten yağ lekesi çıkarma işleminde kumaşın cinsi çok önemlidir. Örneğin; kottan yağ lekesi çıkarmak oldukça meşakkatli bir işlemdir. Çünkü kot yapısı nedeniyle fazla miktarda yağ emer. Kottan yağ lekesi çıkartırken çitileme, sürtme işlemini yapmamız renk değişimi olacağı için tavsiye edilmez. Yani kottan yağ lekesi çıkarmak gerçekten zordur.

Yağ lekesini çıkarmak için yukarıda da bahsettiğim gibi öncelikle yağın fazlalığını almak gerekir. Kıyafetin yağ lekesi olan kısmına bir peçete bastırarak fazla yağı peçete yardımıyla alabiliriz. Yağ lekesindeki fazla yağı azaltmak için ayrıca; pudra, karbonat, un gibi maddeleri de kullanabiliriz.

Yağın fazlalığını aldıktan sonra yağ lekesi olan kıyafetimize bulaşık deterjanı sürerek bekletiyoruz ve sonrasında normal şekilde çamaşır makinesinde yıkıyoruz.

Bu uygulama aslına bakarsanız eskilerde kalmış bir uygulama. Şuan yağ lekesi olan giysilerimizden lekeyi çıkarabilmemiz için üretilen yoğun leke çıkarıcı deterjanlar bulunmakta. Leke çıkarıcıyı yağ lekesi olan kısma bir miktar döküyoruz ve bir süre bekletiyoruz. Sonrasında normal bir deterjanla çamaşır makinesine atıp yıkıyoruz. Yağ lekesinden eser kalmıyor. Hemde kıyafetinize zarar vermiyorsunuz.

Duvardan yağ lekesi nasıl çıkar?

Duvardan yağ lekesini çıkarmak ilk başta anlattığım gibi zor bir işlemdir. Yağ lekesini çıkarmak için kimyasallardan yada evdeki malzemelerden yararlanabiliriz. Öncelikle evimizdeki malzemeleri kullanarak duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar? bir bakalım.

  • Duvardaki yağ lekesi için elma sirkesi kullanmanın eskiden beri kullanıldığını söyleyebilirim. Elma sirkesi bir nevi yağ çözücü görev görmektedir. Bir miktar elma sirkesini bir bez yardımıyla yağ lekesi olan duvara sürüp bekletelim. Sonrasında nemli bir bezle durulayalım.
  • Yine duvardan yağ lekesini çıkarmak için kullanılan farklı bir yöntem de aseton kullanmak. Aseton yardımıyla duvardaki lekeli kısmı siliyoruz. Sonrasında temiz bir bezle kalan artıkları temizliyoruz.
  • Sirkeli ve karbonatlı bir karışım hazırlayıp bir sprey şişesine koyalım ve yağ lekesi olan yüzeye püskürtüp bir süre bekletelim. Sonrasında lekeli kısmı silelim.
  • Bulaşık deterjanı ve sünger yardımıyla duvardaki yağ lekesini temizleyebilirsiniz.
  • Bütün bunlar işe yaramadı yada ben bunlarla uğraşmam diyenlere tavsiyem yağ sökücü kimyasallar. Yağ sökücü olarak geçmekte olan bu kimyasalların fiyatları 3 TL den başlayıp 15-20 TL lere kadar çıkıyor. Benim tavsiyem en uygun fiyatlısını alın kullanın. Sorununuzu çözecektir.
  • Duvardaki yağ lekesini çıkarmak için herşeyi denediniz ama çözüm bulamadıysanız tek çareniz zımpara. Bu son çare olarak kullanılmakta. Yağ lekesi olan duvarı ince zımpara yardımıyla zımparalıyoruz. Yağ lekesi ve lekeyi emen boya birlikte duvardan kazınacaktır. Sonrasında ise aynı renk boya ile duvarın bu bölümünü boyamak kalıyor.