Eft Nedir? Eft Nasıl Yapılır? Eft Saatleri ve Ücretleri

Bugün sizlere; bankacılık işlemleri arasında en sık kullandığımız terimlerin başında gelen Eft ile ilgili, Eft nedir? Eft nasıl yapılır? Eft saatleri kaçla kaç arası? Eft ücretleri ne kadar? basit bir dille açıklayacağım.

Ben banka hesabımdan her para gönderme işlemimde; “Eft mi? yapacağım, Havale mi?” ikileminde kalıyorum. Bu durum eminim sizin de başınıza gelmiştir. Bende bu yüzden Eft nedir?, Havale nedir? yazmak istedim. Bu makalemde Eft nedir? ve eft ile ilgili bilmemiz gerekenler bölümü bulunmakta. Havale ile ilgili makalemi “Havale Nedir? Havale Nasıl Yapılır?” isimli makalemde okuyabilirsiniz. Makale içeriği ile ilgili bu kısa açıklamadan sonra hemen Eft nedir? anlatmaya başlayalım.

eft nedir

Eft Nedir?

Öncelikle; Eft nedir? Eft ne demek? bunları kısaca açıklayalım. Eft’nin açılımı “Elektronik Fon Transferi”dir. Eft’yi en basite şekilde; bankalar arası para transferi şeklinde açıklayabiliriz. Yani; biz eğer A bankasından B bankasına para gönderme işlemi yapacaksak Eft’yi kullanmak zorundayız.

Örnek: Hasan Bey Ziraat Bankası hesabından, Murat Bey’in İş bankası hesabına para göndermek istiyorsa Ziraat Bankası para gönderme işlemleri menüsünden Eft işlemini seçerek bunu gerçekleştirebilecektir.

Para gönderme işlemlerinde bende dahil birçok kişinin kafasını kurcalayan soru vardı ya? “Eft mi yapacağım, yoksa havale mi?” Sanırım bu soruyu kafamızdan silmiş olduk. Unutmayın para göndereceğimiz hesap farklı bir bankaya ait ise Eft yapıyoruz.

Eft Nasıl Yapılır?

Eft işlemi yazımın; Eft nedir? kısmında da az önce anlattığım gibi farklı bankalar arası para gönderme işlemidir.

Bankalar arası bu para gönderme işlemi Merkez Bankası tarafından kontrol edilir ve sonrasında işlem gerçekleşir. Şimdi Eft ile ilgili kafalarımızı kurcalayan soruları cevaplayalım.

Eft işlemini nerelerden yapabilirim?

Eft işlemini; banka şubeleri, telefon bankacılığı, internet bankacılığı ve ATM ler aracılığı ile yapabilirsiniz. 

Eft yapabilmek için bilmemiz gereken bilgiler nelerdir?

Eft ile para gönderebilmemiz için; alıcının adı soyadı, banka şubesinin adı ve alıcının hesap numarasını veya sadece alıcının iban numarasını bilmemiz gerekmektedir.

Eft ne zaman hesaba geçer?

Eft nedir? sorusundan sonra akıllara gelen ikinci bir soruda Eft ile göndermiş olduğumuz paranın ne zaman hesaba geçeceğidir. IBAN numarası ile yapılan eft işlemlerinde paranın alıcı hesabına geçmesi daha hızlı olmaktadır. Eft işleminizi IBAN numarası ile yapmışsanız; 1 – 15 dk içerisinde alıcının hesabına geçmektedir.  

eft ücreti

Eft ücreti

Eft ücreti; bankadan bankaya değişkenlik göstermektedir. Ayrıca eft ücreti çalışmış olduğunuz bankayla aranızda olan anlaşmaya göre de şekillenmektedir. Örneğin; Vakıfbank’ta normalde paralı bir işlem olan eft işlemini ben anlaşmam gereği ücretsiz olarak yapıyorum.

Size bir tavsiyem işleminizi sakın banka şubelerine giderek yapmayın. Çünkü; bankaların farklı bankaya göndereceğiniz para üzerinden alacağı eft işlem ücret kesintisi, göndereceğiniz parayla orantılı olarak çok fahiş fiyatlara çıkmaktadır. Bu sebeple eft işlemini internet bankacılığı üzerinden yapın. Bu şekilde yapılan eft ücreti 2017 yılında; yine bankadan bankaya değişmekle beraber çoğunlukla; 2,5TL ile 7TL arası değişmektedir.

BAzı bankalarda bu ücret daha da yüksek çıkabilir. İnternet şubesi üzerinden yapılan eft işleminde; önce size eft ücreti şu kadar tutuyor kabul ediyormusunuz diye sorar. Eft ücreti kafanıza yatıyorsa kabul eder ve eft işlemini gerçekleştirirsiniz.  

eft saatleri

Eft saatleri

Eft nedir? öğrendiğimize göre şimdi saat kaçla kaç arası eft yapabiliriz? Hangi günler eft yapılabiliyor? bir bakalım. Eft saatleri; bankaların çalışma prensiplerine göre değişmektedir. Eft saatleri ile ilgili bilmemiz gerekenler;

  • Bankaların pek çoğunda eft işlemi saat 08:00 ile 17:00 saatleri arasında gerçekleştirilebilmektedir. 
  • Hafta sonları ve resmi tatil günlerinde eft işlemi yapılamamaktadır. 
  • Yarım gün çalışılan günlerde eft saatleri; eğer eft yi saat 11:00’e kadar verirseniz; en geç saat 13:00 de hesaba geçmektedir. Eğer saat 11:00 den sonra eft göndermişseniz; işleminiz resmi tatilden sonraki ilk iş günü işleme koyulur ve para alıcı hesabına resmi tatilden sonraki ilk iş günü içinde geçecektir.