Gilaburu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Gilaburu nedir? Faydaları, kullanım şekilleri nelerdir?

Bugün; Gilaburu Nedir? ve Gilaburunun Faydaları Nelerdir? konuları hakkında edindiğim bilgileri sizlere aktarıyorum.

Gilaburu Nedir?

Bazılarınız resimdeki meyvelerden daha önce mutlaka görmüştür. Bende gördüm ama ismini daha yeni öğrendim. Gilaburu şeklinde ilginç bir ismi var. Gilaburu Adoxaceae familyasından, bodur çalı şeklinde bir ağaç. Bilimsel adı; Viburnum opulus olan, üzüme benzer meyveler veren bu ağaç ülkemizde en çok İç Anadolu bölgesinde; Kayseri, Yozgat, Sivas, Konya ve çevrelerinde yetişmektedir.  

Gilaburu meyveleri ilk toplandığında acımsı bir tada sahiptir. Toplanan gilaburu meyveleri suyun içerisinde salamura tarzı bekletilir. Yaklaşık bir ay boyunca bekleyen gilaburu meyvelerindeki acı tat kaybolur. Salamura süresi sonunda gilaburu ekşimsi bir tat almaktadır. Bu şekilde saklanmak istenirse gilaburu meyveleri tazeliklerini 5-10 derecelik ısıda yaklaşık 1 yıl kadar korurlar.

Gilaburu Nasıl Kullanılır

Gilaburu meyvesinin bilinen 3 değişik kullanım şekli bulunmaktadır. Bunlar;

Meyvelerin Yenilmesi

Gilaburu meyveleri salamura işlemi sonrasında üzüm yer gibi yenilebilmektedir. Eğer ekşi tadı seviyorsanız gilaburu meyvesini bu şekilde tüketebilirsiniz.

Gilaburu Suyu

Salamura şeklinde acılığı giderilen gilaburu meyveleri sıkılarak gilaburu suyu çıkartılır. Hazırlanan gilaburu suyu günlük olarak tüketilir. İhtiyaç kadar gilaburu meyvesi salamura suyundan çıkartılır, sıkılır ve içilir. Gilaburu suyu biraz ekşidir. Bu sebeple ekşi tat sevmeyenler bir miktar su ve şeker ilave ederek de tüketebilirler. Ama benim tavsiyem şeker eklememeniz yönünde. Şeker biliyorsunuz ki çok zararlı.

Gilaburu Kabuklarının Kaynatılması (Gilaburu Çayı)

Gilaburu meyvesini tüketmenin bir diğer yolu da kaynatmaktır. Suyunu sıktığımız gilaburu meyvesinin kabuklarını kaynatarak tüketebilirsiniz. Çay şeklinde hazırlayacağınız gilaburu kabukları çok etkilidir. Gilaburu kabuklarında yüksek oranda vitaminler bulunur.

Gilaburu Faydaları Nelerdir?

Gilaburunun faydaları gerçekten saymakla bitmiyor. Size her zaman yaptığım uyarıyı gilaburunun faydalarında da tekrarlamak istiyorum. Herhangi bir hastalığın tedavisinde mutlak suretle uzman bir doktora başvurmalısınız.

Aşağıda yazdığım gilaburunun faydaları herkes üzerinde bu etkileri göstermeyebilir bunu unutmayın. Bu tarz şeyleri kullanmadan önce de mutlaka doktorunuza danışınız. Şimdi gelelim gilaburunun faydalarına;

  • Gilaburu yüksek oranda C Vitamini ve antioksidan içerir. Vücudumuzun zindeliği ve sağlığımız için bu maddeler büyük önem taşırlar.
  • Kalp ve damar sağlığı açısından çok etkili bir meyvedir. İçeriğindeki maddeler sayesinde damar tıkanıklığı, damarlarda daralma gibi kalp ve damar hastalıklarında etkili olduğu düşünülmektedir. Gilaburuda bulunmakta olan potasyum ve sodyum kalbin düzenli ve sağlıklı çalışmasını sağlamaktadır.
  • Gilaburu doğal bir kas gevşeticidir. Kas ağrısı ve spazmlarında etkili olduğu bilinmektedir. Ayrıca gilaburu kasların dinlenmesine yardımcı olduğu için romatizmal ağrıların azalmasını sağlamaktadır.
  • İdrar yolu rahatsızlıklarında idrar yapmayı rahatlatıcı etkisinden faydalanılmaktadır. İdrar yollarındaki genişletici etkisi sayesinde idrar yaparken hissedilen acı ve yanmaları en aza indirir. Gilaburu ayrıca antiseptik özelliği sayesinde idrar yolu enfeksiyonlarında da kullanılmaktadır.
  • Gilaburunun faydaları arasında prostat rahatsızlığına iyi gelmesi de vardır. Genişletici etkisiyle prostatı rahatlatır ve tek seferde idrarın tamamının dışarı atılabilmesini kolaylaştırır.
  • Gilaburunun faydaları arasında en popüleri de böbrek taşlarıdır. Gilaburu içeriğinde bulunan maddeler böbrek taşlarının çözünmesini hızlandırır ve idrara karışarak dışarı atılmasını sağlamaktadır.
  • Adet sancısı çeken kişilerde rahim kaslarını rahatlatmasıyla gilaburu çok etkili olmaktadır. Adet dönemindeki ağrıların azalmasını sağlar.
  • Kabızlığa bağlı gelişen basur rahatsızlığında gilaburu kullanılmaktadır. Kabızlık giderici etkisi sayesinde dışkılamayı kolaylaştırır ve buna bağlı basurun gelişmesini önlemektedir.
  • Gilaburu içeriğinde bulunan maddelerin rahatlatıcı etkisi ile stresi en aza indirgemekte ve strese bağlı uykusuzlukların önüne geçmektedir.

Bugün; gilaburu nedir?gilaburunun faydaları nelerdir? öğrendik. Şimdi bana müsade. Ben gilaburu almaya gidiyorum 🙂

Reklam