PVC Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

PVC doğrama pencere ve kapılar bakımının kolay olması ve yalıtımının ahşap veya demir doğrama pencere ve kapılara göre daha iyi olması sebebiyle günümüzde evlerimizin çoğunda kullanılmaktadır. Evinize PVC pencere taktırmak istiyorsunuz fakat bu konuda çok fazla bilgi sahibi değilseniz sizlere bir kaç tavsiyede bulunacağım.

PVC pencere alırken hepimiz öncelikle markaya dikkat ederiz. Bir sürü marka var ve hepsinin fiyatları da birbirinden farklı. Örneğin ben kendimden örnek verecek olursam evime PVC pencere taktırmadan önce en az 7 değişik firmadan fiyat aldım. Minimum fiyat 4500 TL maksimum fiyat ise 12500 TL tutarındadır. Yani neredeyse minimum ve maksimum fiyat Arasında 3 katı fiyat farkı vardı. Peki 4500 TL fiyat veren firma ile 12500 TL fiyat veren firma arasında ne gibi farklar vardı.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki yüksek fiyat veren firma daha büyük kurumsal bir firmaydı. Kullanılan malzeme gerçekten diğer altı firmanın kullandığı malzemelerden çok daha kaliteliydi. Bütün bunlara rağmen ben kullanılan malzemenin bu kadar büyük bir fark oluşturacağına inanmadım. Diğer firmalardan ikisi aynı marka olmalarına rağmen yine aralarında 2000 TL fiyat farkı oluştu. Yani anlayacağınız gibi bu iş biraz karışık.

PVC pencere taktıranlar genelde ya araştırmaya girerler kafaları karışır en sonunda bir firmaya giderler yaptırırlar ya da hiç araştırmadan direk bir firmaya girip yaptırırlar. Yüzde 80 bu iş böyle olur.

Görüşme yaptığım firmalardan birinin sahibi bana hiç kendi firmasını övmeden ve diğer firmaları kötülemeden şunları anlattı.

En kaliteli PVC markası hangisi?

PVC pencere hangi marka olursa olsun; ister çok kaliteli, isterse çok ucuz bir ürün olsun eğer usta iyi değilse en pahalı ürün bile beş para etmez. Sonuçta hepsi plastik, fark şu hususlarda ortaya çıkıyor;

  • PVC doğramanın içine konulan destek sacı gerçekten konulmuş mu? (insan canını hiçe sayıp koymayanlar var) ya da kaç milimetre (0.6mm,………mm, 1.2mm, 1.5mm, 2.0mm,……mm) destek sacı kullanılmış?
  • Kullanılan pencere ekipmanları (pencere, kapı kulpları, v.b.) hangi marka ve ne kalitede?
  • Kullanılan ısıcam gerçekten ısıcam mı? Eğer Isıcamsa, ısıcamın hangi modeli? (Evin bulunduğu yer kaçıncı kat?, rüzgar alan bir cephede mi? , yol kenarı gibi çok ses alan bir evmi? Bütün bunların cevabına göre ısıcam modeli seçilir.) Yoksa çift cam diye geçen ucuz bir cam mı?
  • Yapılan işçilik nasıl? Montaj ustaları kaç yıldır bu işi yapıyor?

Bütün bunların birleşimi kaliteli bir PVC nin oluşmasını sağlıyor.

PVC pencere yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?

Ben PVC pencere yaptırırken şunlara dikkat ettim. Öncelikle güven veren güvenli bir firma buldum ve sonrasında imalathanesini gezdim. Ürünleri imal edilirken inceledim. İçlerinde dedikleri boyutta destek sacı kullandıklarını gördüm. Bana anlattıkları markalarda ekipmanlar kullandıklarını gördüm. Yaptıkları PVC doğramaların kalitesini incelememden sonra içim rahatladı ve en sonunda da pvc doğrama montaj ustaları ile birkaç teknik bilgi almak bahanesiyle biraz sohbet ettim. Ustaların gerçekten işlerini severek yaptıklarını bana anlatırken gözlerinden okudum.

Aslında en güzeli dost tavsiyesidir. Yakın zamanda pvc doğrama yaptıran bir yakınınız varsa hemen onu arayın.

Belkide bütün bunları yapacak vakit bulamayacak olabilirsiniz. Bu yüzden size dikkat etmeniz gereken birkaç tavsiyede bulunacağım.

Öncelikle pvc doğramayı kaç milimetre yaptıracağınızı karar verin (60, 70, 80, …) Yalıtım ve sağlamlık açısından 70 lik ve üzeri gruplardan seçmenizde fayda var.

Yaptıracağınız pencere ve kapıların ölçülerini alıp bir kağıda çizin. Eğer bunu yaparsanız fiyat araştırması aşamasında her firmayı evinize davet etmek zorunda kalmazsınız. Aynı zamanda bu size çok büyük bir zaman kazandıracaktır.

Bazı firmalar ürünlerinin arkasında durur. Bilgisayarınızın başına oturun ve sikayetvar.com sitesinden PVC Pen firmalarına gelen şikayetleri okuyun. Hangi firmanın geri dönüş yaptığını kısa bir araştırmayla çözebilirsiniz.

Kafamızda belirli markalar belirmeye başladı sanırım. Şimdi bu markaların bulunduğunuz yerdeki bayilerine gidebilirsiniz.

Bayiye girdik ölçülerimizi verdik bir hesap çıkartıldı. Bayiye yukarıda da belirttiğimiz gibi şunları sormamız gerekli;

Ürünlerde destek sacı kaç milimetre  kullanıyorsunuz?

Ürünlerinizde kullandığınız malzemeler ve ekipmanlar hangi marka? (Örneğin rota markası gerçekten kaliteli bir markadır)
PVC montajı sırasında Poliüretan köpük kullanıyormusunuz? Bazı firmalar bunu kullanmıyor. Eğer Poliüretan Köpük kullanılmazsa PVC duvara sadece vidalarla tutturulmuş olur. Duvarlar tuğlalardan oluştuğu için çok sağlam bir montaj gerçekleşmez. Rüzgarla birlikte PVC titreşim yapar ve dış yalıtımındaki silikon da çatlamalar oluşur. Bu noktalardan içeriye yağmur suyu girebilir. Ayrıca Poliüretan Köpük ısı ve ses yalıtımınıda maksimum seviyeye çıkartır. Mutlaka kullanılmasını isteyin.

Firmayla karşılıklı bir sözleşme yapın ve bahsettikleri her hususu sözleşmeye ekleyin.

Montaj sırasında ustaların yanlarında bulunun. Mermerleri yerleştirirken su terazisi ile akıntı eğimini düzgün yaptıklarını görün. Yağmur suyu hatalı montaj sonrasi mermer üzerinde birikme yaparsa ne kadar silikon kullanılırsa kullanılsın pencerenizden içeri mutlaka su sızar. Poliüretan köpüğü PVC ile duvar arasına kullandıklarını görün. Dışarıdan PVC ile duvar birleşim yerlerine eksiksiz bir şekilde silikonun çekildiğini görün. Dalgınlık sonucu yada bazı ustaların işgüzarlığı sonucu (işin daha kısa sürede bitmesi için) es gecilebilir. Hiç cekinmeyin uyarın ve yapmalarını sağlayın.

Montaj bitiminde mutlaka bütün hareketli parçaları (pencere, kapı ve kolları) kontrol edin. Pencereler ve kapılar düzgün kapanıp açlıyormu? Kapı kilitleri düzgün çalışıyor mu? Ustalar evden ayrılmadan mutlaka kontrol edin.

Şimdilik hoşçakalın…