Şeker Hastalığı (Diyabet) Sonucu Saç dökülmesi

Şeker Hastalarının Saçları Dökülürmü?

Diyabet (şeker) hastası olan kişiler, kalp, göz, kan damarları, böbrek komplikasyonları riskine maruz kalmaktadır. Şeker hastalığı diğer sağlık sorunlarını davet etmektedir. Diyabet hastalığı sonucu bir çok hastalık riskiyle karşı karşıya kalınır. Saç dökülmesi de bu diyabetin yol açtığı sağlık sorunlarından biridir ama diğer hastalıklar kadar sağlığımız için riskli olmadığı için fazla dile getirilmemektedir.

şeker hastalığı saç dökermi

Diyabet (şeker) hastalığı sonucu saç dökülmesinin nedenleri; Diyabet (şeker) hastalığının saçlardaki etkileri

Hormonal Değişiklikler

Hormonlar dengesizlikler birçok yönden vücudu etkiler ve saç dökülmesi de hormonal dengesizliklerin en önemli belirtilerinden biridir. Diyabet başlangıcından sonra, vücutta oluşan bazı hormonal değişiklikler vardır. Uzmanlar da şeker hastalığı sonucu oluşan bu hormonal bozuklukların saç kaybına yol açtığını söylemekteler.

Kötü Kan Dolaşımı

Hepimiz beslenmenin sağlıklı saçlar için çok önemli olduğunu biliyoruz. Kafa derisinde bulunan damarlar iyi bir kan dolaşımı ile bu besinlerin gücünü saç köklerine ulaştırır. Diyabet çoğunlukla vücudun kan dolaşımını olumsuz yönde etkiler.
Buda kafa derisinin kan dolaşımını zayıflatır ve saç kökleri yeterince beslenemez. Yetersiz beslenme ile, saç folikülleri zayıflar ve sonunda ölür. Bu durum aşırı saç dökülmesine neden olur. Şeker hastalığı nedeni ile oluşan kafa derisindeki yetersiz kan dolaşımı sonucu yeni saçlar oluşamaz ve saçlarımızı kaybedebiliriz.

Yüksek kan şekeri seviyeleri

Yukarıda ele alındığı gibi, zayıf kan dolaşımı saç dökülmesine yol açabilir. Şeker hastalığında ayrıca, yüksek kan şekeri seviyeleri ile aşırı saç dökülmesi yaşayabilirsiniz. Kandaki glikoz düzeyi yükselir ve böylece temel besinler ve en önemlisi yeterli oksijen saç köklerinin ulaşamaz. Yani, diyabet nedeniyle oluşan zayıf kan dolaşımı kandaki besin miktarının da azalmasına neden olur. Sonuç aşırı saç dökülmesi şeklinde gerçekleşir.

İlaçlar ve Diğer Tedaviler

Şeker hastalarının kullanmış olduğu bazı diyabet ilaçları saç dökülmesini tetikler. Bazı ilaçlar diyabet hastalarında saç dökülmesine neden olur. Böyle bir durumda, olası çözümler için doktorunuza danışın.

Zayıf Bağışıklık Sistemi

Çoğu şeker hastası tiroid hastalığı gibi bazı konular açısından riskli grupta yer alır. Tiroid düzgün çalışmadığı zaman aşırı saç dökülmesi yaşanır. Diğer deri hastalıkları ve döküntüleri sağlıksız saç derisine neden olabilir. Bu da, zayıf saç kökleri ve bunun neticesinde saç dökülmesi ile sonuçlanır.

Stres ve Diğer Faktörler

Şeker (diyabet) hastaları bazı sağlık sorunları, ilaç tedavileri ve günün verdiği stresle normal insanlara göre daha fazla zihinsel yorgunluk yaşarlar. Yaşanılan bu stres, aşırı yorgunluk ve depresif haller sonucu saçlarda dökülme problemleri ortaya çıkar.