Buji Nedir? Buji Ne Zaman Değiştirilmelidir?

buji degisimi

Buji Nedir?

Ateşleme bobininin sağladığı elektrik enerjisi kablolar yardımıyla bujilere gelir. Bujiler; bu elektriği yanma odalarına ileterek yakıtın yanmasını sağlayan elemanlardır. Aracımızın yakıtının tam yanması için bujilerimizde arıza olmaması gerekir. Unutmayın yakıtın tam olarak yanması demek; yakıt tasarrufu ve performans demektir.

Buji Arızasını Nasıl Anlarız?

Aracımızda eğer bir buji arızası varsa; aracımızı çalıştırdıktan sonra motorda titreme yada gaza bastığımızda egzozdan siyah renkte duman çıkması şeklinde anlaşılabilir. Ayrıca buji arızası olan araçlarda aracın çekiş performansında düşüş ve yakıt tüketiminde de artış gözlemlenmektedir.

Kısaca açıklamak gerekirse;

  • Motorda titreme
  • Egzostan çıkan siyah duman
  • Çekişte düşme
  • Yakıt tüketiminde artış

Aracımızda bu sorunlardan bir yada birkaçı yaşanıyorsa bujilerimizden biri yada daha fazlası arızalı olabilir.

Aracımızın Bujilerini Ne zaman Değiştirmemiz Gerekmektedir?

Bujiler hiç bir sorun yaşamasak bile 40 bin km de bir kontrol edilmelidir. Bu kontrolden sonra eğer buji değişimine ihtiyaç varsa değişimi yapılmalıdır. Buji kontrolünde buji kabloları da kontrol ettirilmeli ve gerek duyulması halinde kablolarında değişimi yapılmalıdır.

Buji değişimi çok kolay bir işlemdir. Değişim maksimum 10 dk ile 20 dk arası sürmektedir. Buji değişimi yaptırmadan önce mutlaka internette buji fiyatlarını araştırın. Sanayide bir kaç firmayı gitmeden önce telefonla arayıp fiyat bilgisi alın.

Gerekirse internet üzerinden bujilerinizin siparişini verip daha uygun fiyata buji değişimini gerçekleştirebilirsiniz. Hatta Youtube üzerindeki binlerce videodan buji nasıl değiştirilir? izleyip kendiniz bile değiştirebilirsiniz.