Boraks nedir? Boraks ne işe yarar? Fiyatı nedir?

boraks nedir ne işe yarar fiyatı nedir

Boraks Nedir? Boraks Ne İşe Yarar? Boraks Nasıl Kullanılır? Fiyatı Nedir?

Boraks; diş macunu ve kozmetikten tutun da çamaşır ve bulaşık makinesi deterjanlarına kadar birçok alanda kullanılan doğal bir maddedir. Toz halinde satılır. Görünüm olarak çamaşır deterjanına benzer.

Boraks Nedir?

Boraks; su, oksijen, sodyum ve bordan oluşan doğal bir mineraldir. Boraks, suda kolayca eriyen, yumuşak, beyaz, çok taraflı bir maddedir. Bor elementinin kimyasal bir bileşiği olan sodyum borat olarakta bilinir ve doğal olarak oluşur.

Boraksın en güzel yanlarından birkaçı; diğer temizleyici ürünler gibi kanserojen madde içermemesi, vücutta birikmemesi ve cidimiz tarafından emilmemesidir. Aynı zamanda boraks çevreye duyarlı bir mineraldir. Boraks nedir öğrendiğimize göre şimdi de boraksın ne işlere yaradığına gelelim.

Boraks Ne İşe Yarar?

Boraks ülkemizde popülerliğini borakslı deterjanlarla birlikte yakaladı ve hayatımıza girdi. Pek çoğumuz tarafından boraks hala pek bilinmesede, yurt dışında oldukça popüler bir üründür. İnsanlar evlerini temizlemek ve çamaşır yıkamada kullanmak için boraksı 100 yıldan fazla bir süredir kullanıyor.

Boraks genellikle temizlik ürünlerinde kullanılmaktadır. (Borakslı çamaşır deyerjanları, borakslı bulaşık deterjanları, borakslı diş macunları, borakslı temizleyiciler, v.b. gibi.)

Boraks nerelerde ve nasıl kullanılır?

Boraksın neredeyse kullanılmadığı alan yok gibi. En çok kullanıldığı alan ise temizlik. Boraksın kullanıldığı yerlerden bazılarını yazının devamında okuyabilirsiniz.

Çamaşırlarda boraks kullanımı

Çamaşır deterjanınızın içerisine bir miktar boraks kattığınızda; çamaşırlarınızın daha temiz yıkandığını gözlemleyebilirsiniz. Günümüzde bazı markaların borakslı deterjanları mevcut ve fiyatlarıda oldukça uygun.

Leke çıkarıcı olarak boraks kullanımı

Çamaşırlarınızda zor lekeler varsa boraks kullanarak bu lekelerden kurtulabilirsiniz. 1 çay bardağı boraks ve 1/4 limon suyunu karıştırarak bir macun elde edin. Lekeyi borakslı leke çıkarıcınızla hafifce ovun ve durulayın.

Boraksın yağ sökücü olarak kullanımı

Boraks, çevre dostu bir yağ sökücüdür. Boraksı su, limon suyu veya beyaz sirke ile karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı ocak ve etrafındaki fayans gibi yağlı bir yüzeye uygulayın. Birkaç dakika bekletin ve daha sonra kiri silerek temizleyin.

Boraksın böcek ilacı olarak kullanımı

Evinizde karınca veya hamam böceği gibi haşerelerden bir türlü kurtulamadıysanız birde boraksı deneyin. Boraks doğal bir haşere kovucudur. Haşerelerin yuvalandığı ve geçiş yaptığı dolap araları gibi alanlara bir miktar boraksı toz halinde koyarak karınca ve hamam böceklerinden kısa sürede kurtulabilirsiniz. (Burada unutmamanız gereken nokta evinizde çocukların ulaşamayacağı ve gıdalarınızın olmadığı alanlarda boraks kullanmanızdır.)

Farelerden kurtulmak için boraks kullanımı

Fareler duvar diplerinde gezinmeyi severler. Farelerin evinize girmesini engellemek için duvar diplerine boraksı bir şerit halinde dökün.

Klozet temizliğinde boraks kullanımı

Geceden 1 bardak boraksı klozetinizin içine dökerek sabah fırça yardımıyla klozetinizi temizleyebilirsiniz.

Duş ve küvet temizliğinde boraks kullanımı

Duş ve küvetinizde bulunan kireç ve sabun kalıntılarından boraks kullanarak kurtulabilirsiniz. Nemli bir beze veya bir süngere bir miktar boraks dökün ve kirli yüzeyleri ovalayın. Bu iş için kullandığınız diğer temizleyicilerden daha kolay bir şekilde lekelerden kurtulduğunuzu göreceksiniz.

Boraksı küf çıkarıcı olarak kullanmak

1 su bardağı boraksı 4 su bardağı suyla karıştırın ve bir sprey şişesine doldurun. Küf olan bölgeye sprey yardımıyla bu karışımdan püskürtün ve bir kaç saat bekletin. Boraksın küfü nasıl çıkardığını göreceksiniz.   Ayrıca boraksı; halı temizlemede ve halı kokularını gidermede, bulaşık deterjanlarına destek için, mobilya temizliğinde, yatağınızdaki kötü kokuları yok etmede, zemin temizliğinde, sakız lekelerini gidermede, buzdolabı temizliğinde ve daha bir çok alanda kullanabilirsiniz.

Boraks nerelerde satılır?

Boraks; online alışveriş sitelerinde, eczanelerde ve aktarlarda satılmaktadır.

Boraksın fiyatı nedir?

Boraksı internet üzerinden çok ucuza alabilirsiniz. 2019 yılı için; 1kg boraks fiyatı ortalama 7 TL. Yani boraksın fiyatı öyle çokta pahalı değil.

Boraks Kullanımı Güvenli mi?

Boraks doğal bir katkı maddesi olmasına rağmen hala toksiktir. Bu sebeple çocukların ve evinizde beslediğiniz hayvanların erişebileceği yerlerde bulundurulmamalıdır. Eğer boraksı kendi ürününüzü yapmak için kullanıyorsanız, kazara yutulmasını önlemek için; içine koyduğunuz kapların üzerini mutlaka etiketleyin. Diğer temizlik ürünlerine nasıl yaklaşıyorsanız boraksa da aynı dikkatle yaklaşırsanız hiç bir sorun teşkil etmeyecektir.