Lavabo Tıkanıklığı Açma

lavabo tıkanıklığı açma

Lavabo tıkanıklığı; evimizde çok sık karşılaştığımız, canımızı sıkan bir durumdur. Yanlış kullanım sonucu atık su borusu tıkanıklığı en çok mutfaklarda yaşanmaktadır. Bugün sizlere; lavabo neden tıkanır? Lavabo tıkanıklığı açma işlemini nasıl yapabiliriz? en basit yöntemlerle anlatacağım.

Lavabo Neden Tıkanır?

Lavabo tıkanmasının nedenlerinin başında yanlış kullanımlar gelir. Lavabo giderine dökülen yemek artıkları, çay posaları, yemek yağları gibi maddeler lavaboların çok çabuk şekilde tıkanmasına neden olur. Özellikle çay posalarına dikkat; çay posaları lavabo gider borularında kum gibi birikir ve lavabo tıkanıklığına neden olur. Banyo lavaboları ve duş giderlerinde oluşan tıkanıklıklar ise genellikle kişisel temizlik esnasında yaptığımız hatalardan oluşur. Bu tıkanıklıkların en büyük nedeni ise lavabo ve giderlerde biriken saçlardır.

Lavabo tıkanıklıklarının bir diğer nedeni; bina inşaat halindeyken lavabo gider borularına dökülen harç ve beton artıklarıdır. Aynı zamanda lavabo borularında zamanla kireç birikebilir. Bütün bunlar ve benzerleri lavabo tıkanıklığı nedenlerindendir.

Lavabo Tıkanıklığı Açma

Lavabonuz tıkandığında öncelikle yapmanız gereken şey; küçük vantuzlu bir pompa yardımıyla lavabo giderini pompalamanızdır. Eğer tıkanıklık ufak bir sorundan kaynaklanıyorsa; bu yöntemle çok kolay bir şekilde lavabo tıkanıklığından kurtulabilirsiniz.

Lavabo tıkanıklığı açmak için; karbonat ve sirke karışımını deneyebilirsiniz. Lavabonuzun tıkanan deliğinin üzerine 1 su bardağı karbonat dökün ve karbonatın da üzerine 1 su bardağı sirke dökün. 30 dk kadar bu şekilde bekletin. Sonrasında 1 litre sıcak suyu üzerine dökün. Lavabonuzun tıkanıklık derecesine göre bu işlem işinize yarayacaktır.

Karbonat ve tuzla lavabo tıkanıklığı açma işleminde; tıkalı lavabo deliğinden 1/2 su bardağı tuzu ve 1 su bardağı karbonatı döküp yaklaşık 1 saat kadar bekliyoruz. Sonrasında üzerine 1 LT kaynar su döküyoruz.

Lavabo açıcı kullanarak lavabo tıkanıklığı açma işleminde ise; lavabo tıkanıklığı için üretilmiş ürünleri kullanım talimatında belirtildiği şekilde lavabo deliğinden içeriye döküyoruz ve üzerine sıcak su dökerek reaksiyona girmesini sağlıyoruz. Lavabo açıcılar ile ilgili yapmış olduğum araştırmada; lavabo açıcıların lavabo tıkanıklığını açtığı, fakat boruların birleşim yerlerinde bulunan contaları yıprattığı bilgisiyle karşılaştım. Eğer bu bilgi doğruysa; çok fazla kullanımda lavabo açıcılar size borularda sızdırma gibi büyük masraflar açabilir. Bilginiz olsun.

Herşeyi denediniz ama lavabonuzun tıkanıklığı hala açılmadıysa; yapmanız gereken iyi bir tesisatçı çağırmak. Şu an tesisatçıların bir çoğu görüntüleme sistemi ile lavabo tıkanıklığını kontrol ediyor ve sorunu bu şekilde hallediyor. Görüntüleme sisteminde tıkalı lavabonun borularının içerisine bir kamera gönderiliyor ve tesisatçı ekrandan tıkanan yeri görüyor ve tıkanıklığın durumuna göre çözüm üretiyor.