Vlog İçin Kamera Tavsiyesi

Bu yazımızda sizlere iyi bir vlog kamerasında mutlaka olması gereken özellikleri anlatıyoruz. Aklınızdaki soru işaretlerinin bir çoğunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Vlog; Dünyada çok popüler bir hâle gelen ve ülkemizde de hızla yaygınlaşan bir akım haline geldi.

Peki; Nedir bu vlog?

Vlog nedir? diyecek olursanız eğer; vlog için kısaca, video blog yada video günlük diyebiliriz. Özellikle Youtube‘da vlog kanalları son zamanlarda oldukça popüler. Youtube‘da bu işi amatörce, eğlence amaçlı yapanlar olduğu gibi, youtube’daki vlog kanalından ciddi anlamda kazanç elde eden youtuber‘ların sayısıda oldukça fazla.

Şimdi konumuza dönelim. Vlog videolardan oluşan günlüklerimizi tuttuğumuz bloglar olduğu için; bize işimizi görecek özelliklere sahip bir video kayıt cihazı (vlog kamerası) gerekmekte.

Vlog video çekenlerin veya youtube’a içerik oluşturanların çoğu DSLR yada kompakt fotoğraf makineleri kullanmaktalar. Taşıma kolaylığı bakımından kompakt fotoğraf makineleri bana kalırsa daha uygunlar. Ayrıca günümüzde çok kapsamlı ve kaliteli çekimler yaparak abileri olan DSLR fotoğraf makinelerine kafa tutan kompakt fotoğraf makineleride mevcut.

DSLR ve Kompakt fotoğraf makineleri

Peki bir vlog kamerasında olması gereken özellikler nelerdir? Bu sorunun cevabı tamamen bütcenizle alakalı. Yinede ben aklınızın ucunda bulunması için herkesin anlayabileceği şekilde bir kaç önemli noktaya değineceğim. Haydi hemen başlayalım.
Alacağımız vlog kamerası 1080 HD video çekebilmeli. Kameramızın 1080 HD video çekmesi izleyici kitlemize zevkli bir seyir sunmamız için (elbetteki içerik herşeyden önemli) mutlaka gerekli. O zaman diyoruz ki; vlog kameramız HD video çekebilmeli.

Görüntü Kalitesi


1080 HD video çeken bir vlog kameramızın olduğunu düşünelim. Fakat bu kamera hareket halinde video çekerken bir netleşip, bir bulanıklaşsın. Bu duruma izleyici kitlemizde bizde çok sinir olurduk ve bu bizim işimizi gerçekten çok zorlaştırırdı. Bu odaklanma olayını çok iyi ve hızlı bir şekilde yapabilen makineler piyasada var. O zaman ne diyoruz; hızlı odaklanabilen bir video kameramız olmalı ve aynı zamanda sarsıntıyı iyi absorbe etmeli.

Videomuzda böyle bir görüntü istemeyiz


HD video kayıt işini hallettik ve makinemizin odaklanması da gayet başarılı ama videomuzu izlediğimizde videoda kendi sesimizi bile tanıyamadık veya ortamdaki tüm gürültü videomuzun içinde ve konuşmalarımızı anlamamıza imkan yok. Bazı makinelerin dahili mikrofonları gerçekten çok başarılı, bazılarında ise harici mikrofon girişi mevcut. Vlog kamerası alırken; en azından bu özelliklerden birisinin kameramızda olmasına dikkat etmeliyiz. Sadece videodaki görsel kalite tek başına yetmiyor. İyi bir vlog kamerası iyi bir mikrofona sahip olmalı yada harici bir mikrofon kullanırım diyenler için mikrofon girişi olmalı.

Yaka mikrofonu


Son olarakta şunu söylemek istiyorum; bir vlog kamerasının LCD ekranı 180 derece dönebiliyor olmalı. Vlog çekerken kendimizi görebilmemiz gerekiyor. Eğer bir vlog kamerası yada youtube için kamera arıyorsanız önce ekranı 180 derece dönebilen cihazların bir listesini çıkarın ve sonra içlerinden size en uygun olanı seçin.

Tavsiye Yazı: Sizler için Ekranı 180 derece dönebilen kameralardan vlog için en uygun olanlarını; Ekranı 180 Derece Dönebilen Kameralar yazımızda derledik.

Çok fazla araştırma yaptım ve yaptığım araştırmalara göre şuan (2016) Dünya’da youtuberlar tarafından en çok kullanılan vlog kamerası Canon PowerShot G7 X fotoğraf makinesi.

2019 Güncelleme: Yazıyı yazalı uzun bir süre olmuş. Şuan hala bir çok vlogger Canon PowerShot G7X kullanmaya devam ediyor. Bu ürünün ayrıca yeni versiyonunun da çıktığını söylemek isterim. Maddi durumunuz elveriyorsa Canon Powershot G7X Mark II yi almanız sizin için daha isabetli bir tercih olacaktır. Ayrıca Canon, DSLR sekmentinde vlog kamerası olmaya aday olan Canon EOS 200D ninde satışına başladı. Fiyat olarak daha kolay elde edebileceğiniz bir ürün. Canon 200D’nin özelliklerini merak ediyorsanız; Canon 200D inceleme yazımı okuyabilirsiniz.

Canon PowerShot G7 X

Eğer Canon PowerShot G7 X‘i kullanma şansım olursa detaylı bir inceleme yazısı yazmayı düşünüyorum.

Canon PowerShot G7 X