Çamaşır Makinesi Nelere Dikkat Etmeliyiz – 2022

Çamaşır makinesi tavsiye 2022

Evimizde en çok kullandığımız beyaz eşyalardan biri olan çamaşır makinesi seçiminde dikkat etmemiz gereken bir çok kriter var. Bu yazımda çamaşır makinesi tavsiyesi başlığı altında bu kriterlerden bahsedeceğim. Çamaşır makinesi alma rehberi şeklinde hazırladığım Çamaşır makinesi tavsiye yazımı okumadan alışverişe çıkmayın.

Çamaşır Makinesi Alırken Dikkat Etmemiz Gerekenler

1 – Çamaşır Makinesi Fiyatları

Hepimizin bir şeylere ihtiyacı var. Alınacaklar listesi hiç bir zaman bitmiyor değil mi? Size kötü bir haberim var; hiç bir zaman da bitmeyecek. Çünkü; maalesef insanoğlu tüketmeye aç. Neyse konudan uzaklaşmadan devam edelim. Çamaşır makinesi tavsiyesi yazımda teknik konulara geçmeden önce ilk yer vermek istediğim konu çamaşır makinesi fiyatları ve alım gücü.

Çamaşır makinesi fiyatlarını günümüzde inceleyecek olursak; 2600, 2700 TL den tutunda 14.000, 15.000 TL ye kadar çamaşır makinesi mevcut. Burada önemli olan sizin bütçeniz. Merak etmeyin alım gücünüzü zorlamadan en iyi çamaşır makinesini sizlerle beraber seçeceğiz. Çamaşır makinesi tavsiye yazımı sonuna kadar okuduğunuzda bu seçimi kendiniz yapabilecek duruma geleceksiniz.

2 – Devir Sayısı

Birazda teknik konulara değinelim. Çamaşır makinesi alırken, seçim aşamasında dikkat edeceğimiz ve en çok kafa karışıklığı yaratan konulardan birisi; çamaşır makinesi devir sayısı oluyor. Çamaşır makinesinde devir sayısı nedir? Hemen anlatayım. Çamaşır makinelerinin özelliklerinden biri olan devir sayısı; çamaşır makinesi sıkma adımına geçtiğinde dakikada kaç sefer döneceğinin göstergesidir. Örneğin 1000 devirde sıkma işlemi yapan bir çamaşır makinesi dakikada 1000 tur dönüyor demektir.

Çamaşır makineleri merkezkaç kuvveti prensibine göre sıkma işlemi yaptığı için; makine ne kadar hızlı dönerse, çamaşırlarımız o kadar kuru çıkacaktır. Şunu da unutmayın ne kadar yüksek devirde sıkma yaparsanız, çamaşırlarınız da o kadar kırışık çıkacak. Ütü işleminiz biraz daha zahmetli olacak. Bu arada ütü almayı düşünüyorsanız “en iyi ütü” yazımda 5 adet ütüyü sizler için sıraladım, okuyabilirsiniz. Neyse çamaşır makinesi tavsiyesi konumuza dönelim. Biz kaç devirli çamaşır makinesi almalıyız? Bu konu sizin en çok yıkadığınız çamaşırlarla alakalı aslında.

Bir çok çamaşırı yüksek devirde yıkayamazsınız. Yüksek devire ihtiyaç duyulan çamaşırlar genelde; battaniye, yorgan gibi büyük ve ıslandığında çok ağırlaşan çamaşırlardır. Çünkü bu tarz çamaşırlar suyu çok fazla çektiğinden ağırlıkları da fazla olur. Buda sıkma esnasında makinenin zorlanması demektir. Siz çamaşır makinesini 1000 devirde de çalıştırsanız makine ağırlıktan dolayı 700, 800 devir dönecektir.

Bu tarz çamaşırları da yıkamayı düşünüyorsanız 1200, 1400 devirden aşağı makine almayın. 1400 devir biraz pahalı olabilir, en azından 1200 devir olsun. Peki daha düşük devir alırsak ne olur? Battaniyeler, yorganlar ıslak yada ıslağa yakın çıkar, zor kurur. Bu benim için sorun değil asarım, suyu süzülür, kurur diyorsanız bu kadar yüksek devir almayabilirsiniz. Devir sayısı yükseldikçe çamaşır makinesinin fiyatı yükselir. Bunu da unutmayalım.

3 – Çamaşır makinesi yıkama kapasitesi kaç olmalı?

İşte çamaşır makinesi tavsiyesi yazımın bir diğer önemli kriteride bu. Alacağımız çamaşır makinesi kaç kg lık olmalı? Bakın en ideal boyutlar 7kg, 8kg, 9kg ve yukarısıdır. Bu kg ne kadar yüksek olursa çamaşır makinesinin iç hacmi de o kadar geniş olur. Tabi ayrıca kg yükseldikçe motor gücü elektrik sarfiyatı da artar. Bunu da not alalım. Peki kg olarak ideal çamaşır makinesi tavsiyesi hangisi? Bu sorunun cevabı yine yıkayacağınız çamaşırlar ve çamaşır yıkama prensiplerinizle alakalı. Bu ne demek hemen açıklayalım.

Eğer siz çamaşırları hiç birirktirmeden hemen yıkayan birisi iseniz; yıkayacağınız çamaşır miktarı haliyle az olacaktır. Bu sebeple 7kg lık bir makine işinizi görecektir. Hatta eğer ben hiç battaniye falan yıkamam derseniz 6kg bile uygundur. Ama siz yinede 7kg seçin derim ben. Birde hem tasarruf hemde iş yoğunluğu sebebiyle çamaşırlarını biriktiren ve toplu yıkayan kişiler var. Bu tarz çamaşır yıkayan kişilere kg bazında çamaşır makinesi tavsiyem 8kg ve 9kg lık makinelere yönelmelerinden yana. Ben çok kalabalık bir aileye sahibim çamaşır bende eksik olmaz diyenlere de 9kg dan daha düşük bir makine almamaları öneriyorum. Makine yıkama kapasitesi arttıkça, aynı devir sayısında olduğu gibi çamaşır makinesinin fiyatı da artıyor.

4 – Kapak Genişliği

Eski çamaşır makinelerinde kapak genişlikleri genelde standart ve küçük boydaydı. Yeni nesil çamaşır makinelerinde ise kapak genişlikleri farklı boyutlarda ve geniş olarak üretilmekte. Kapak genişliği ne kadar geniş olursa büyük boy çamaşırları (yorgan, battaniye, küçük kilimler, paspaslar) makineye yerleştirmemiz o kadar kolay olur. Kapak genişliği bakımından çamaşır makinesi tavsiyesi olarak büyük, geniş kapaklı çamaşır makinelerini almanızı tavsiye ediyorum. Buraya küçük bir not daha düşelim. Kapak ile makineyi birleştiren menteşenin, kapak kilidinin ve contasının kalitesini mutlaka yakından kontrol edin. Merak etmeyin kalite kendini belli eder.

5 – Tambur Seçimi

çamaşır makinesi tavsiye - tambur nasıl olmalı

Çamaşır makinesi alırken mutlaka kapağı açıp içine bakmalıyız. İşte o baktığımız çamaşırları içine koyduğumuz alan çamaşır makinesinin tamburu. Bir çoğumuzun gözünden kaçıyor ama sizin kaçmasın. Kaliteli bir tambur pırıl pırıl parlar. Ben kaliteliyim diye tabiri caizse bağırır. Mat teneke gibi olanlardan uzak durun.

6 – Program Sayısı Kaç Olmalı?

Çamaşır makinesi tavsiyesi yazımın bu kısmında birazda elektronik aksamdan bahsetmek istiyorum. Çamaşır makinelerinde aynı bulaşık makinelerinde olduğu gibi değişik programlar ve program süreleri vardır. Bazı makinelerde programlar otomatiktir.

Örneğin; kot yıkama için kot programına geldiğinizde, kotlarınızı yıkamanız için gerekli; su sıcaklığı, yıkama süresi, kaç durulama yapması gerektiği, kaç devirde sıkma işlemi yapacağı gibi ayarlar otomatik olarak yapılır. Bazı makinelerde ise otomatik program bulunmaz hepsini tek tek ayarlamanız gerekir. Bazı otomatik programlı çamaşır makinelerinde ise program sayısı çok azdır.

Program bakımından işinizi en çok kolaylaştıracak çamaşır makinesi tavsiyesi otomatik ve çok program seçeneği olan makinelerdir. Bir diğer önemli noktada en kısa programın süresidir. Örneğin 15 dk lık kısa programı olan makineler de var. Bu özellik temizlik bezleri gibi çok kısa sürede yıkanacak şeyleri yıkama işleminde çok işinize yarayacaktır.

7 – Rezistans Nasıl Olmalı?

çamaşır makinesi tavsiye - seramik rezistans

Çamaşır makinesi tavsiyesi yazımda birazda iç malzemelere değinmek istiyorum. Çamaşır makinelerinin ön planda görünmeyen ama en önemli parçaları iç parçalarıdır. Bu parçaların en önemlileri arasında rezistans gelir. Rezistans çamaşır makinesinde suyu ısıtan parçadır. Çok yüksek ısılara ulaştığı için genellikle bu parçada kireçlenmeler oluşur.

Yoğun kireçlenme sonucu çamaşır makinesi suyu istenilen sıcaklığa ulaştıramaz ve çamaşırlarımız temiz yıkanmaz. Yeni nesil makinelerin bazılarında bu sorunu aşmak için seramik rezistans kullanılıyor. Seramik rezistanslar diğer rezistanslara göre çok çok küçük miktarda yok denecek kadar az kireçlenir. Bu bakımdan çamaşır makinesi tavsiye listeme seramik rezistanslı çamaşır makinelerini ekliyorum. Satıcıya rezistansın malzemesini mutlaka sorun ve seramik rezistanslı ürünleri tercih edin.

8 – Yedek Parça Fiyatları

Buda nerden çıktı demeyin. Bir makineyi almaya karar verdiyseniz internetten yada makinenin her hangi bir servisini arayarak; çamaşır makinesinin kartının, rezistansının, motorunun fiyatını sorun. Neden bu üç parça? Çünkü bir çamaşır makinesinde en çok arıza yapan parçalar bu üçlü. Bu üçünün fiyatını başka marka ve modellerin yedek parça fiyatları ile kıyaslayın. Yapma bu kadar da incelenir mi demeyin. Ben çok gördüm kart değiştirmesi gereken yada motoru yandıktan sonra bunların fiyatlarını öğrenip çamaşır makinesini çöpe atan. İşinizi sağlama alın.

9 – Çamaşır Makinesi Tüketim Değerleri

Herkes ne ister? Tabiki az parayla çok iş yapabilmek değil mi? Alacağımız çamaşır makinesinde de bunu aramalıyız. Çamaşır makinesi su ve elektrik tüketimlerini araştırmalı ve en az tüketime sahip çamaşır makinelerini tercih etmeliyiz. Bu sayede hem ekonomimize hemde çevreye daha az zarar vermiş oluruz.

10 – Hangi Markayı Almalıyız?

Uzun yıllardır sektörde olan ve kendini kanıtlamış markalar ilk tercihiniz olsun. Bu markaların servis ağları daha yaygın olur ve sorunlarınıza çözümleri daha hızlı üretirler. Böyle markalar aynı zamanda marka değerini düşürmek istemezler. Hakkını arayan müşterinin karşısında hiç bir negatif durum ortaya çıkarmazlar. Yaşadığım bir olaydan size örnek vereyim. Yeni evlendiğimde almış olduğum bulaşık makinesi (Türkiye’nin en çok beyaz eşya satan markasına ait bir ürün) doğru düzgün bulaşıkları yıkamıyordu.

Bir kaç servis deneyiminden sonra sorunum çözülmedi. Bende instagram üzerinden markanın ismini belirterek bir resim ve sorunumu paylaştım. Aynı gün içinde bana ulaştılar ve istersem para iadesi alabileceğimi belirttiler. 8 ay kullandığım bulaşık makinesini hiçbir maddi kaybım olmadan iade ettim. Hemen belirteyim bu şekilde para iadesi almak normal şartlarda çok zordur. Ama marka değerini korumak isteyen bir firma hakkını arayan bir müşteriye boyun eğmek zorundadır bunu unutmayın.

11 – Garanti Süresi

Aldığımız her yeni ürünün bir garanti süresi olmaktadır. Nedendir bilmiyorum ama genelde aldığımız ürünler de hep bu garanti süresinden sonra arızalanır. Bu sebeple çamaşır makinesi tavsiye yazımda garanti süresi uzun olan çamaşır makinelerini almanızı öneriyorum. Bazen firmalar kampanya yaparak garanti süresini ücretsiz uzatma seçeneğini bize sunuyor. Bu tarz çamaşır makinesi kampanyalarını takip edin.

12 – Boyutlar

En çok araştırmasını unuttuğumuz şeyde işte bu. Herşeyi araştırdık çamaşır makinesi tavsiyelerini dikkate aldık ve bir çamaşır makinesi satın aldık. Makine eve bir geldi kullanacağımız yere sığmıyor. Hadi çıkın işin içinden. Bunu yaşamamak için mutlaka çamaşır makinesini kullanacağınız yerin ölçülerini alın. Makinenin üzerinde yazan ölçülerle uyum sağlıyor mu? İnceleyin.

Çamaşır Makinesi Tavsiye Özeti

Çamaşır makinesi almak isteyenlere tavsiyelerimizi kısaca özetlemek gerekirse;

  • Fiyat araştırması yapın ve bütçenize uygun modellerin listesini çıkartın
  • Devir sayısı, iç hacim, program sayısı, kapak genişliği, rezistans yapısı, v.b. gibi ihtiyaçlarınızı belirleyin ve size uymayan modelleri listenizden eleyin
  • Listenizde kalan ürünlerin malzeme kalitesini ve yedek parça fiyatlarını araştırın
  • Güçlü markaların modellerine listenizde ilk sıralarda yer verin
  • Makine boyutlarının size uygun olup olmadığını kontrol edin
  • Garanti süresi uzun olan çamaşır makinelerini tercih edin

Sizler için “En iyi çamaşır makinesi” yazısını hazırladım. 5 adet çamaşır makinesinden oluşan sıralamamı okumanızı tavsiye ediyorum.

Reklam