Zerdeçal Nedir? Faydaları Nelerdir?

zerdeçal nedir faydaları nelerdir

Bu yazımda; zerdeçal nedir?, zerdeçalın faydaları nelerdir? konuları hakkında bilgilere değindim.

Zerdeçal Nedir

Curcuma longa olarak da bilinen zerdeçal, çok yaygın kullanıma sahip bir bitkidir. Zerdeçal Dünya’da “Baharat Kraliçesi” olarak adlandırılmaktadır. Zerdeçalın bibere benzeyen bir tadı, keskin bir kokusu vardır. Rengi Altın rengine benzer. Zerdeçal kullanımı çok yaygın olmasa da genellikle yemeklerde kullanılmaktadır.

Zerdeçal; antioksidan, antiviral, antibakteriyel, antifungal, anti-kanserojen, antimutagenik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Bu özellikleri sayesinde sağlık alanında sıkça kullanılmaktadır.

Zerdeçalın içeriğinde; protein, diyet lifi, niasin, E vitamini, K vitamini, C vitamini, potasyum, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum ve çinko gibi vücudumuz için faydalı pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır.

Zerdeçalın Faydaları Nelerdir

Zerdeçal ve Kanser

Zerdeçalın faydaları arasında; prostat kanserini önlemeye, mevcut prostat kanseri gelişimini durdurmaya ve hatta kanser hücrelerini yok etmeye yardımcı olduğu düşünülmekte ve bu yönde araştırmalar yapılmaktadır. Bir çok araştırmacı, zerdeçalda bulunan aktif bileşenlerin; zerdeçalı radyasyona bağlı tümörlere karşı en iyi koruyucularından biri haline getirdiğini söylemektedir.

Zerdeçal ve Artrit

Zerdeçalın anti-inflamatuar özellikleri sayesinde; osteo artrit ve romatizmal artritin tedavisi için yardımcı olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda zerdeçalın antioksidan özelliği vücutta bulunan serbest radikalleri yok eder. Romatizmal artrit şikayeti olan kişilerde düzenli olarak zerdeçal tüketimi sonucu ağrı ve iltihaplanmalarda azalma gözlemlenmiştir.

Zerdeçal ve Diyabet

Zerdeçal insülin seviyelerini ayarlamaya yardımcı olarak şeker hastalığının tedavisinde kullanılabilir. Aynı zamanda zerdeçal vücudun glikoz kontrol mekanizmasını geliştirir ve şeker hastalığını tedavi etmede kullanılan ilaçların etkisini daha da arttırır. Dikkat edilmesi gereken nokta zerdeçalın güçlü ilaçlarla kombine edildiğinde düşük kan şekerine neden olmasıdır. Zerdeçal kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak gerekmektedir.

Zerdeçal ve Kolesterol

Araştırmalara göre, sadece gıda baharatı olarak kullanılan zerdeçalın bile serum kolesterol seviyelerini azaltabileceğini kanıtladı. Bilindiği gibi yüksek kolesterol diğer ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Vücudun kolesterol düzeyinin korunması ile birçok kardiyovasküler hastalığa engel olunabilir.

Zerdeçal ve Bağışıklık Sistemi

Zerdeçalda bulunan lipopolisakarit; vücudun bağışıklık sistemini uyarmaya yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda zerdeçalda bulunan Antibakteriyel, antiviral ve antifungal ajanlar da bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olarak; soğuk algınlığı, grip ve öksürük gibi hastalıklardan etkilenme riskiniz azalır.

Zerdeçalın Yaraları İyileştirmedeki Rolü

Zerdeçalın, doğal bir antiseptik ve antibakteriyel ajan olduğunu yazının başında belirtmiştim. Bu özellikleri sayesinde zerdeçal; etkin bir dezenfektan olarak kullanılabilir.

Vücudunuzda bir kesik veya yanık varsa, bu yaraların iyileşme sürecini hızlandırmak için bölgeye zerdeçal tozu serpebilirsiniz. Zerdeçalın hasar gören ciltlerde hasarı onarmaya yardımcı olma özelliği vardır.

Zerdeçal ile Zayıflama

Zerdeçal kullanımı; ideal vücut ağırlığının korunmasına yardımcı olmaktadır. Zerdeçalda bulunan bileşenler, yağların parçalanmasında önemli bir rol oynar. Kilo vermek istiyorsanız, her öğünde bir çay kaşığı zerdeçal kullanabilirsiniz.

Zerdeçal ve Alzheimer

Alzheimer hastalığının beyinde iltihaplanma sonucu oluştuğu düşünülmektedir. Zerdeçal, beyinde plak oluşumunun ortadan kaldırılmasına ve oksijen akışının hızlandırılmasına yardımcı olabileceği de faydaları arasındadır. Zerdeçalın içeriğindeki aktif maddeler sayesinde; Alzheimer hastalığının ilerlemesini önleyebileceği ve bu hastalığı yavaşlatabileceği düşünülmektedir.

Zerdeçal ve Sindirim Sistemi

Zerdeçal içinde bulunan bileşenleri sayesinde sindirimi kolaylaştırır, şişkinlik ve gaz belirtilerini azaltır. Ayrıca, zerdeçal ülseratif kolit de dahil enflamatuar bağırsak hastalıklarının bir çoğunun tedavisinde yardımcıdır. Safra kesesi hastalığı yaşayan kişilerin durumunu kötüleştirebileceği için zerdeçal kullanmaması gerekmektedir.

Zerdeçalın Karaciğere Faydaları

Zerdeçal kullanarak karaciğerimize bir nevi detoks yapabiliriz. Zerdeçal karaciğerde üretilen faydalı enzimlerin üretimini arttırır. Ayrıca zerdeçalın kan dolaşımını hızlandırdığı ve iyileştirdiği düşünülmekte. Bütün bu faydaları sayesinde zerdeçal sağlıklı bir karaciğeri desteklemektedir.

Burada anlatılan bilgiler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Hastalıkların teşhis ve tedavisinde mutlaka bir sağlık kurumuna gidilmeli ve uzman doktorlar tarafından muayene olunmalıdır.