Kış aylarının geldiği şu günlerde akıllardaki en büyük soru “doğalgaz faturam ne kadar gelecek?” olmalı. Bugün sizlere bu sebeple doğalgaz fatura hesaplama nasıl yapılır? bununla ilgili basit bir formül vereceğim. Vereceğim basit bilgiler sayesinde sizde doğalgaz faturanızın ne kadar geleceğini önceden tahmin edebileceksiniz.
Doğalgaz fatura hesaplama – Bu ay ne kadar öderim?
Doğalgaz sayacındaki endeks değerlerini kontrol ediyorsanız; aylık tüketmiş olduğunuz doğalgazın kaç m³ olduğunu yaklaşık olarak biliyorsunuzdur. Biz bugün doğalgaz fatura hesaplama yaparken bunu değilde tam değerleri kullanacağız. Çünkü havanın soğukluğu ve evde kullanılan sıcak su miktarına göre harcamış olduğumuz doğalgaz miktarında değişmeler olacaktır. İhtiyacımız olan şey bir önceki aya ait kapanış endeksi. Bu endeksi bir önceki faturamızda “son endeks” yada “kapanış endeksi” adı altında görebilirsiniz.
Doğalgaz fatura hesaplama işleminde kullanılan m³ miktarını hesaplamak için o ana kadar olan kullanım miktarını bulmamız gerekli bunun için altta verdiğim formülü kullanıyoruz.
Kullanım miktarı (m³) = Son Endeks – İlk Endeks
Burada dikkat edeceğiniz nokta; önceki aya ait olan faturamızda kapanış endeksi yada son endeks yazan değer yukarıda vermiş olduğum formülün “ilk endeks” alanına yazılacak. Yani geçen ayın son endeksi bu ayın ilk endeksi oluyor. Formülde “son endeks” yazan yerede sayacımızdaki o anki endeks değerini yazmamız gerekmekte.
Doğalgaz fatura hesaplama – Düzeltme katsayısı
Kullanım miktarını yukarıdaki formülden bulduğumuza göre şimdi düzeltilmiş tüketim miktarını hesaplamalıyız. Bunun içinde düzeltme katsayısını kullanıyoruz. Düzeltme katsayısı nedir? yeri gelmişken bunu da kısaca açıklayalım.
Doğalgaz atmosfer basıncına göre sıkışabilir yada genleşebilir. Bu sebeple doğalgaz firmaları tam tüketim değerini hesaplayabilmek için düzeltme katsayısı değerini kullanırlar. Düzeltme katsayıları her ay değişiklik gösterebilir ve atmosfer basıncına göre hesaplanırlar. Düzeltme katsayısını doğalgaz faturası hesaplama işleminde mutlaka kullanmamız gerekmektadir. Bu katsayı değerini hizmet veren doğalgaz şirketinin internet sitesinden bulabilirsiniz. Şimdi doğalgaz fatura hesaplama formülümüzün ikinci adımına geçelim. Düzeltilmiş tüketim (m³) = Kullanım miktarı X Düzeltme katsayısı (K)
Doğalgaz fatura hesaplamada TL/kWh mı ? TL/m3 mü? baz alınıyor?
İlgili mevzuata göre, perakende satış fiyat değeri doğalgaz faturasında iki birim fiyatla da gösterilebilir. Ev abonelerinde perakende satış fiyatı TL/kWh cinsinden gösterilmektedir.
- TL/kWh değeri 1 kWh doğalgazın TL cinsinden gösterimidir
- TL/m³ değeri 1 m³ doğalgazın TL cinsinden gösterilmesidir
Bu iki birimin de birbirine çevrilmesi mümkündür. Bunun için 1 m³ doğalgaz kaç kWh enerji açığa çıkarır bilinmesi gerekir. Ev faturalarında perakende satış fiyatı TL/kWh olarak verilmektedir. Bu durumda doğalgaz fatura hesaplama yapabilmek için enerji tüketiminin kWh cinsinden bulunması gerekmektedir. Bunun hesabını birazdan bir alt konuda vereceğim formülden hesaplayacağız ve tüketimimizi ısıl değer düzeltmesini de yaparak kWh cinsinden hesaplayacağız.
Doğalgaz fatura hesaplama – Ortalama fiili üst ısıl değer
Ortalama fiili üst ısıl değer; 1m³ doğalgaz ile elde edebileceğimiz enerji miktarının kcal yani kilokalori cinsinden değeridir. Bu değer kcal/m³ olarak gösterilir. 1 kWh doğalgaz tüketiminden yaklaşık olarak 860,42 kcal enerji açığa çıktığı kabul edilir ve hesaplamalarda bu değer kullanılır. Şimdi faturada kullanılacak değeri kWh cinsinden hesaplayalım.
Tüketim (kWh) = Düzeltilmiş Tüketim (m3) x {Fatura Döneminin Fiili Üst Isıl Değeri (kcal/m3) / 860,42 (kcal/kWh)
Doğalgaz fatura hesaplamada ortalama perakende satış fiyatı
Doğalgaz fiyatları sürekli olarak değişkenlik göstermektedir. Fiyatlar aylık olarak güncellenir fakat sayaç okuma tarihleri değişiklik gösterdiği için; doğalgaz perakende satış fiyatı ortalama değer olarak alınmaktadır. Bu fiyat TL/kWh cinsinden gösterilir ve hizmet veren doğalgaz firmasının internet sitesinden yada telefon ile arayarak öğrenilebilmektedir.
Tüketim Bedeli (TL) = Tüketim (kWh) x Ort. Per. Satış Fiyatı (TL/kWh)
Buraya kadar yapmış olduğumuz doğalgaz fatura hesaplama işlemlerinde tüketmiş olduğumuz doğalgazın TL cinsinden ne kadar olduğunu hesapladık. Bundan sonraki işlemlerde de sistem kullanım bedeli, vergiler v.b işlemleri bu değerin üzerine katarak gerçek doğalgaz faturamızı bulacağız.
Doğalgaz fatura hesaplamada sistem kullanım bedeli (SKB)
Sistem kullanım bedeli bazı doğalgaz firmalarında ayrı olarak faturada gösterilmektedir. Eğer ayrıca sistem kullanım bedeli gösterilmemişse onu bizim hesaplamamız gerekir. Sistem kullanım bedelini hesaplarken sistem kullanım birim fiyatını hizmet veren şirketten öğreniyoruz.
Sistem Kullanım Bedeli (TL) = Tüketim (kWh) x SKB Birim Fiyatı (TL/kWh)
Doğalgaz faturasında KDV
Doğalgaz faturamızda katma değer vergisi miktarı %18 olarak hesaplanır. Hemen formülüne geçelim; KDV = Tüketim Bedeli (SKB dahil) x 0,18
Toplam doğalgaz fatura tutarı
Sonunda doğalgaz fatura hesaplama işleminin sonuna geldik. Ben yazarken yoruldum 🙂 siz hesaplarken ne yaparsınız bilmiyorum, Allah kolaylık versin… Hemen son formüle geçiyorum.
Fatura Tutarı = Tüketim Bedeli + SKB + KDV
Elektrik faturam ne kadar gelecek diyorsanız; Elektrik faturası hesaplama yazımı okuyabilirsiniz.
Yorumunuzu Yazın
Yorumları Görüntüle