İnovasyon Nedir?

inovasyon nedir

İnovasyon

İnovasyon kelimesini gün geçtikçe daha sık duymaya başladık değil mi? Bir inovasyondur aldı başını gidiyor 🙂 Peki inovasyon nedir? biliyor muyuz? Büyük bir çoğunluğumuz bu kelimeyi yeni yeni duyuyor, bazılarımızda ise inovasyon kelimesine karşı bir kulak aşinalığı var fakat çok detaylı olarak bilmiyor. Bugün elimden geldiğince ve dilim döndüğü kadar inovasyon nedir? basit örneklerle anlatıyorum. Verdiğim örnekleri okuduğunuzda inovasyon nedir? tam olarak pekiştirecek ve bir daha asla unutmayacaksınız buna emin olabilirsiniz. Bu kadar da iddialıyım yani 🙂
İnovasyon nedir? en basit tanımı yapacak olursak; faydalı olacak şekilde, farklı ve yeni fikirler geliştirmek ve bunları uygulamaktır.

İnovasyon nedir? sorusuna yine şöyle bir açıklama yapabiliriz. İnovasyon; değerli ve faydalı bir şekilde, daha önceden olan unsurları, daha önceden olmayan, yine değerli ve faydalı bir şekilde bir araya getirmektir. (Bu biraz karışık gelebilir ama aşağıda verdiğim inovasyon örneğini okuduğunuzda tam olarak pekiştireceksiniz)

İnovasyon sadece sanayi alanında değil, hayatın her alanında değişim ve dönüşümleri ifade etmektedir.

İnovasyon Örnekleri

İnovasyona verebileceğimiz en güzel örnek “tekerlekli bavul” dur. Tekerlek çok uzun zamanlar öncesinde vardı. Bavul yine her zaman vardı. Ama bu ikili bir araya ancak 80’li yıllarda bir araya gelebilmiştir. 80’li yıllara kadar bu ikili bir arada değiller. 80’li yıllarda bir pilot yapmış olduğu bir inovasyonla bu ikisini bir araya getiriyor.

Pilot bir gün havaalanında uzakta bir adamın el arabasıyla bavul taşıdığını görüyor. Sonrasında aklına bir fikir geliyor ve bende kendi bavuluma tekerlek takabilirim diyor. Hemen bunun için gerekli olan şeyleri topluyor ve kendi bavuluna tekerlek takıyor. Bavulunu artık bu şekilde kullanmaya başlıyor. Etrafındakiler bunu görüyorlar ve çok kullanışlı hale gelen bu tekerlekli bavulu çok beğeniyorlar. Pilot’a bize de bu bavuldan yapar mısın? diyorlar. Günümüzde kullanımını düşünürsek; pilotun yapmış olduğu tekerlekli bavul inanılmaz bir inovasyon örneği oluşturuyor.

Yine bir firmanın yıkanıldığında ve giyildiğinde hiç bir zaman kırışmayan ve ütü gerektirmeyen bir kumaş üretmesi inovasyona bir örnektir. Bu şekildeki inovasyonlara ürün inovasyonu diyoruz.

Tahlil sonuçlarını internet ortamına taşıyan bir hastane yine bir inovasyona imza atmış demektir.

İnovasyon ile İcat arasındaki fark nedir?

İnovasyon ve icat en çok karıştırılan iki terim olarak karşımıza çıkmaktadır. Hemen bu iki terim arasındaki farklara geçelim.

İnovasyondaki unsurlar, yani inovasyonu bir araya getiren unsurlar daha önce var olan ve kendi içlerinde bir değer üreten unsurlar. İcatta ise yine bu var olan unsurlar mevcut fakat bu unsurlar tek başlarına bir değer üretmiyor.

İnovasyon nedir? konusu gerçekten çok uzun bir konu. Ben burada ana hatları ile inovasyon ne demek? sizlere anlatmaya çalıştım. Umarım beğenmiş sinizdir.