Taşınabilir (Portatif – Mobil) Klima – Kısaca Dış Ünitesiz Klimalar

Taşınabilir (Portatif - Mobil) Klima - Kısaca Dış Ünitesiz Klimalar

Bugün taşınabilir klimalar hakkında konuşacağız. Taşınabilir klimalar, portatif klima, mobil klima gibi farklı isimlerle de bilinen dış ünitesiz klimalardır.

İsmine baktığımız zaman bu klimayı alıp oda oda gezdirebileceğimizi anlıyoruz değil mi? İşte burada hata yapıyoruz. Burada bir aldatmaca var. Bende ilk zamanlarda sizin gibi; taşınabilir klima alıp yatana kadar salonda kullanırım, uykum gelince yatak odasına götürüp orada kullanırım, yemek yaparken mutfağa gelir benimle şeklinde düşünmüştüm 🙂 Ama mobil klimalar gerçekten de mobil değillermiş onu daha sonra araştırıp öğrendim. Nasıl mı? Hemen biraz konuyu açalım.

Taşınabilir klima yada siz portatif veya mobil klima her ne şekilde isimlendiriyorsanız, dış ünitesi olmayan yani dış ünitesiz klimalardır. Ama bu klimaların da yine dış ortamla bir bağlantısı olmak zorundadır. Mobil klimalarda bir adet sıcak havayı dışarı atan tahliye borusu ve bir adet de ortam nemini dışarı atan su tahliye borusu bulunmaktadır. Su tahliye borusunu bir şekilde altına bir kova yada benzeri bir şey koyarak çözebilirsiniz ama sıcak hava tahliye borusunu mecburen dışarı çıkarmak zorundasınız. Bunun için ya duvarda yada camınızda bir delik olmak zorunda. Yani mobil klimayı her odada kullanmak istiyorum ben derseniz her odanın camına bir delik açtırmanız gerekiyor.

Taşınabilir (Portatif - Mobil) Klima dış bağlantı borusu

Yukarıda resimde de portatif klimaların dışarıyla olan bağlantılarını görebilirsiniz. Burada mobil klima dış bağlantıları duvara açılan delikler vasıtasıyla yapılmış.

Taşınabilir (Portatif - Mobil) Klima alınır mı

Bu resimde de gördüğünüz gibi portatif yani mobil klima için pencere camına delik açılmış. Her odada camlarınızda bu şekilde bir delik olursa mobil klimayı gerçekten de mobil şekilde kullanabilirsiniz.

Peki bu mobil klima madem mobil değil, biz bunu nerelerde kullanabiliriz?

Arkadaşlar taşınabilir yani portatif klimalar genellikle, eski tarihi evlerde dış ünitesiz oldukları için görüntüyü bozmamak adına yada dış ünitenin bağlanamayacağı durumlarda kullanılmaktadır. Ama dediğim gibi tahliye boruları için her odanızın camına bir adet havalandırma deliği açtırmak isterseniz, bu klimaları mobil olarak ta kullanabilirsiniz.