Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Alma ve Kaydetme

Bilgisayarda Ekran Görüntüsü Alma ve Kaydetme

Arkadaşlar bugün bilgisayar kullanırken bir çoğumuzun takıldığı bilgisayardan ekran görüntüsü alma ve bu ekran görüntüsünü kaydetme işleminin nasıl yapıldığını anlatacağım. Aslında pc’den ekran görüntüsü yada başka bir tabirle bilgisayardan ss alma (screenshot) işlemi oldukça basit. Hadi hemen nasıl yapılır kısmına geçelim.

Öncelikle Windows 10 da ekran görüntüsü nasıl alınır? dan başlayalım, daha sonrasında da Windows 7 kullanan kullanıcılar bilgisayarlarından ekran görüntüsünü nasıl alabilirler? o konuyu anlatalım.

Windows 10 Ekran Görüntüsü Alma ve Ekran Görüntüsü Kaydetme
Windows 10 kullanıcıları ekran görüntüsü alma işlemlerini yaparken sadece iki tuşa başmaları yeterlidir. Bu tuşlar klavyemiz üzerinde bulunan Windows tuşu ve Prt Sc tuşlarıdır. Bu iki tuşa bastığımızda bilgisayarımızın ekranında o an için hangi görüntü varsa, o ekran görüntüsünün fotoğrafını çekeriz.

Peki Windows 10’da ekran görüntüsü aldıktan sonra, almış olduğumuz ekran görüntüsünü nasıl kaydedeceğiz? yada bu ekran görüntüsü nereye kaydediliyor?

Hemen bu sorunun da cevabını verelim; biz Windows 10 işletim sistemi yüklü olan bilgisayarımızda Windows + Prt Sc tuşlarına bastığımızda yakaladığımız ekran görüntüsü otomatik olarak Resimler klasörünün altında yer alan Ekran Görüntüleri klasörüne kaydedilmektedir. Yani biz ekran görüntüsü aldıktan sonra onu kaydetmek için uğraşmıyoruz. Bilgisayarımız otomatik olarak ekran görüntüsünü kaydediyor.

Şimdi de Windows 7 de ekran görüntüsü nasıl alınır? ve nasıl kaydedilir? konusuna geçelim.

Windows 7 Ekran Görüntüsü Alma ve Kaydetme
Arkadaşlar az önce Windows 10 ekran görüntüsü almaktan bahsederken ekran görüntüsünün otomatik olarak bir klasöre kaydedildiğini söylemiştim. Windows 7 de ise bu özellik maalesef bulunmuyor. Yani aldığımız ekran görüntüsünü kendimiz kaydetmek zorundayız. Önce Windows 7 de ekran görüntüsü nasıl alınır? onu bir anlatayım sonrasında ekran görüntüsü kaydetme işlemine geçelim.

Windows 7 işletim sistemi kurulu bilgisayarda ekran görüntüsü alma işlemi için yine Windows tuşu ile birlikte Prt Sc tuşuna birlikte basıyoruz. Bilgisayarımızın ekran görüntüsünü böylelikle almış oluyoruz. Bu işlemi yaptıktan sonra ise bu ekran görüntüsünü kaydetmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için de Paint programından yararlanıyoruz. Neden Paint derseniz bu program hemen hemen her pc de bulunan bir program ve en basiti. Bu yüzden paint diyorum.

Ekran görüntüsü kaydetme işlemi için;
Paint programını açalım.
Sol üstte bulunan Yapıştır butonunu tıklayalım.
Ekran görüntümüz painte yüklendi.
Sonra sırasıyla Dosya – Farklı Kaydet diyoruz ve kaydetmek istediğimiz fotoğrafımızı hangi formatta kaydetmek istediğimizi seçiyoruz. ( Ben genelde jpeg kullanıyorum)
Fotoğrafımıza bir isim veriyoruz ve ekran görüntüsünü nereye kaydetmek istediğimizi seçerek kaydediyoruz.
 
Ekran görüntüsü kaydetme işlemi yazı üstünde biraz karışık görünse de  aslında bilgisayarda ekran görüntüsü alma işlemi kadar basit.

Reklam