Nic.tr den Alınan Com.tr, Gen.tr Uzantılı Domain Blogger’da Nasıl Kullanılır?

com.tr gen.tr domainleri bloggerda kullanma

Bugün bir çok blogger kullanıcısının zorlandığı bir konu hakkında sizlere yazmak istedim. Nic.tr den com.tr, gen.tr, web.tr uzantılı domainler blogger’da nasıl kullanılır?, CName ve A kayıtları Nic.tr’de nasıl yapılır?, Yandex DNS servisini kullanarak Nic.tr’den alınan domainler blogger için nasıl yapılandırılır? bugünkü konumuzdan bazı konu başlıkları olacak. (Elbette dahası da var)

Nic.tr nedir?

Nic.tr Türkiye’de tr uzantılı; com.tr, gen.tr, web.tr, v.b uzantılı domainleri alabileceğimiz bir servistir. Türkiye’de en ucuz tr uzantılı domaini buradan alabilirsiniz. Nic.tr de hizmet Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından verilmektedir. Bu nedenle de oldukça güvenilir olduğu kanaatindeyim.

Nic.tr den alınan com.tr, gen.tr, web.tr  uzantılı domainler blogger’da kullanılabilir mi?

Bu soruya cevabımız evet kullanılabilir oluyor. Nic.tr den aldığınız herhangi bir uzantıdaki domaini DNS ayarlarını yaparak blogger sitenizde kullanabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı yazımın devamında bulabilirsiniz.

Nic.tr den aldığım domaini blogger (blogspot) da nasıl kullanabilirim? Nic.tr Domain Yönlendirme

Arkadaşlar nic.tr den alınan domainleri en kolay şekilde blogger’da kullanmak için ben ücretsiz olan Yandex DNS hizmetinden yararlanıyorum. Bunu nasıl yaptığım konusuna gelelim.
  • Öncelikle nic.tr den bir adet domain satın alıyoruz.
  • Sonrasında hesabımızdan “yönetim paneli” ne giriyoruz.
  • “DNS sunucu değişikliği” sayfasına geçiyoruz.
  • Burada domainimizin yanına tik atarak “devam” diyoruz.
  • Açılan pencerede DNS satırlarından ilkine “dns1.yandex.net”, ikincisine de “dns2.yandex.net” yazarak kaydediyoruz.
  • Domainin DNS değişikliği nic.tr de 11.00 ve 19.00 saatlerinde yapılıyor. Bu sebeple bu işlemimiz sonrasında yaklaşık 1 gün bekliyoruz.
Nic.tr den aldığımız domaini blogger’da kullanmak için Nic.tr de yapacağımız işlem burada bitiyor. Bundan sonrasında blogger yönetim panelimizde ve Yandex alan adlarım sayfalarında işlemler yapacağız. Buraya kadar ki işlemi yaptıysanız ve 1 gün gibi bir süre beklediyseniz, yazının devamındaki işlemlere geçiş yapabilirsiniz.

Blogger panelinde özel alan adı (domain) ayarlama

DNS lerimiz yandex’e yönlendirildiğine göre 2. aşamaya geçiş yapabiliriz. Şimdi blogger yönetim panelimize girelim.
Blogger panelinde özel alan adı (domain) ayarlama
  • Yönetim panelimizde “ayarlar” sekmesinin içinde bulunan “temel” sekmesine geçelim.
  • Burada “yayıncılık” sekmesinde bulunan “blogum için üçüncü taraf bir URL ayarla” linkini tıklayalım.
bloggera domain ekleme
  • Yukarıda resimde gördüğünüz gibi açılan pencerede; aldığımız domainin başına www yazarak ekliyoruz ve kaydet butonuna basıyoruz.
  • Kaydet dediğimizde özel numaralardan oluşan 2 adet CNAME kaydı gelecek. Bunları bir yere not edelim.
blogger özel domain alan adı ekleme tanımlama
Şimdi blogger’da yapacağımız işlemlere ara verelim ve Yandex dns hizmetlerindeki yapılandırma işlemlerine geçelim. Blogger daki bu sekmeyi kapatmayın. Sonrasında buraya gelip devam edeceğiz.

Com.tr, gen.tr, web.tr uzantılı domainleri bloggerda kullanmak için Yandex DNS yapılandırma ayarları

  • Öncelikle BURAYI tıklayarak yandex alan adı servisine domain eklememiz gerekiyor.
com.tr, gen.tr domainleri bloggerda kullanmak için yandexe ekleme
  • Yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi domain adımızı giriyoruz ve alan adı ekle butonuna basıyoruz.
  • Sonrasında domainimiz eğer Nic.tr de yapmış olduğumuz DNS değişiklikleri uygulanmışsa yani bekleme süremiz dolmuşsa alan adlarım sekmesinde görünmeye başlıyor. Eğer henüz değişiklik siteme yansımamışsa burada bir hata alırsınız. Biraz daha beklemeniz gerekiyor demektir. 2-3 saat sonra yine yandex’e alan adınızı eklemeyi deneyin. Eklendikten sonra kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
blogger için yandexe domain ekleme
DNS değişikliğiniz olduysa yukarıdaki resimde gördüğünüz gibi alan adınızın yandex’e devredildiğini görürsünüz. Yandex’e devredildi yazısı sizi korkutmasın domain hala sizin.
  • Yine yukarıda gördüğünüz resimdeki “DNS düzenleyici” linkini tıklayalım. Aşağıdaki resimde gördüğünüz DNS düzenleyici ekranı açılacak. Buraya domainimizi blogger’da kullanabilmemiz için gereken bilgileri (CNAME ve A Kayıtları) yazacağız.
yandex domain dns cname a kaydı ayarlama blogger için
  • Öncelikle host kısmını olduğu gibi bırakarak A kayıtlarını girelim. A kayıtlarını girerek blogger www olmadan da sitenize ulaşılabilecek. Yani www siz siteme ulaşamıyorum? tarzındaki sorunu en baştan ortadan kaldırıyoruz. Sonrasında bu işlemin tamamlanması için blogger panelimizde de küçük bir işlem yapacağız. Onu da anlatacağım.
  • Tek tek A kayıtlarını 216.239.32.21, 216.239.34.21, 216.239.36.21, 216.239.38.21 şeklinde girelim. Her adresi tek tek ekliyoruz. (resimde no: 1,2,3,4)
  • Sonrasında host kısmına “www” yazalım, tür alanında CNAME seçelim, kayıt değerleri kısmına ghs.google.com yazalım ve ekleyelim. (resimde no:6)
  • Şimdi tekrar host kısmına blogger da bize verilen ve kaydetmenizi istediğim 2. CNAME kaydının ad, etiket veya ana makine alanı kısmında yazan değerleri host kısmına yazalım, tür olarak CNAME seçelim, kayıt değerleri kısmına yine 2. CNAME de yazan .googlehosted.com la biten alanı yazalım ve ekle diyelim.
Nic.tr den aldığımız com.tr, gen.tr, web.tr uzantılı domainimizin Bloggerda kullanılabilmesi için gereken Yandex DNS, A kaydı ve CNAME ayarlarını böylece yapmış olduk. Burada işimiz bitti. Şimdi blogger kumanda panelimize tekrar dönelim ve kaydet butonuna tekrar basalım. Bu sefer hata mesajı almadan kaydedildiğini göreceksiniz.
HTTPS yönlendirmelerini EVET yapalım ki böylece özel alan adımızı blogger’da HTTPS olarak kullanabilelim. Yeni alan adımızı internet tarayıcımıza girerek sitemizin düzgün çalıştığını görelim.
Şimdi blogger sitemize www siz de giriş yapılabilmesi için; tekrar “ayarlar, temel, yayıncılık” alanında yeni domainimizin yanında yazan “düzenle” linkini tıklayalım.
blogger www siz siteye girilmiyor
Yukarıda resimde gördüğünüz okla gösterdiğim alana tik koyup kaydedelim. Böylece blogger www siz siteme erişemiyorum hatasını da çözmüş olduk.

YARDIMCI OLABİLİRİM: Eğer isterseniz; nic.tr den aldığınız domainlerinizi blogspot.com uzantılı blogger panelinize bağlamanız için küçük bir ücret karşılığı yardımcı olabilirim. Bunun için bana iletişim adresinden mesaj atabilirsiniz.

Nic.tr den alınan com.tr, gen.tr, web.tr uzantılı domaini blogger’a bağlama işlemimiz burada tamamlanmış oluyor. Umarım yardımcı olabilmişimdir.