SSD mi HDD mi? Hangisini Almalı?

Bugün birden fazla arkadaşımın mail yoluyla bana sorduğu bir soruyu cevaplıyorum. “SSD mi HDD mi almalıyım?” Öncelikle SSD ve HDD nedir? arasında ne gibi farklar var? bunlara değineceğim. Sonrasında zaten hangisini almanız gerektiğini mantık yürüterek sizde anlayacaksınız.

SSD mi HDD mi

SSD Nedir?

SSD (Solid State Drive – Katı Hal Sürücüsü) verileri üzerinde depolarken mekanik parçalar kullanmayan bir depolama birimidir. Mekanik parça kullanılmamasındaki amaç verilere erişim esnasında daha hızlı hareket edebilmektir. SSD yi kısaca USB Belleklere benzetebilirsiniz. Çalışma mantıkları hemen hemen aynıdır. Fiyatları diğer depolama birimlerine göre daha pahalıdır. Son çıkan bilgisayarların pek çoğunda SSD kullanılmaktadır. SSD fiyatları depolama alanının genişliğine ve okuma yazma hızına göre değişmektedir.

HDD Nedir?

HDD verileri depolamada kullanılan ve bu depolama işlemini yaparken mekanik parçalar kullanan bir depolama birimidir. Harddisk olarak da adlandırılır. SSD ye göre daha eski bir teknolojidir. HDD ler mekanik parça kullanıldığı için daha yavaştırlar. HDD lerin fiyatları daha makul seviyelerdedir.

SSD mi HDD mi almalıyım? Hangisi daha avantajlı?

Burada işin içine tamamen maddiyat giriyor arkadaşlar. SSD ler HDD lere göre performans açısından kat ve kat daha üstünler. SSD mi? yoksa HDD mi? şeklindeki bir sorunun cevabı; elbette SSD olur. Daha doğrusu maddi açıdan sıkıntınız yoksa SSD benim size tavsiyemdir. Tabi burada bilgisayarınızı hangi amaçla kullandığınız da önemli. Eğer sizde benim gibi web de araştırma, bir kaç küçük programla falan çalışıyorsanız.

Yani iyi bir donanım isteyen programlar, yüksek hız içeren oyunlar oynamıyorsanız SSD ‘ye gerek yok. Şu an benim kullandığım bilgisayarda da SSD bulunmuyor. Ama benim param var kardeşim en iyisi olsun derseniz de SSD elbette sizi daha mutlu edecektir.