İnverter Klima ve Normal Klima Arasındaki Fark Nedir?

İnverter Klima ve Normal Klima Arasındaki Fark Nedir?

Klima Nedir? 

Klima ortam ısısını istenilen seviyeye getirip, ısıyı istenilen derecede tutmamıza yarayan elektrikli araçlardır.

Klimalar Nasıl Çalışır?

Kilimanın çalışma prensibini basit bir şekilde açıklayalım; örneğin odamızın ısısının 25 derece olmasını istiyoruz ve bu sebeple klimamızı 25 dereyece ayarladık.

Klima üzerinde bulunan ısı sensörleri yardımıyla klima ortamın sıcaklığını ölçüp çalışmaya başlar ve ortam ısısı 25 dereceye gelinceye kadar çalışır. Ortam ısısı 25 dereceye geldiğinde çalışmasını durdurur. Klima üzerindeki ısı sensörleri sürekli aktif olarak ısı ölçümünü sürdürür ve ortam ısısı 25 derecenin altına indiğinde tekrar klimamızın devreye girmesini sağlarlar. Bu işlem yazın ortamın ısısını düşürmek için, kışın da ortamdaki ısıyı yükseltmek için aynı mantıkla çalışır.

İnverter Klima Nedir?

İnverter klimalar yukarıda da anlattığımız gibi ortam ısısını yazın ve kışın istediğimiz derecede tutmamıza yarayan iklimlendirme araçlarının bir sınıfıdır. Kullanım amaçları normal klimalarla aynıdır. Fakat çalışma prensibi normal klimalara göre farklıdır.

İnverter Klima Nasıl Çalışır? Özellikleri Nelerdir? İnverter Klima ve Normal Klima (Split) Arasındaki Farklar Nelerdir?

Normal klimalar incelendiğinde en fazla akımı çektikleri zamanın ilk çalışma anlarında olduğu görülmektedir. Yani klimalar her devreye girdiklerinde çalışma sürelerindeki en yüksek akımı çekerler. Buna kalkınma akımı (demeraj akımı) denir.

Klimamız çalışmaya başlar yüksek bir akım çeker sonrasında bu akım normale döner. Klima istenilen ısıya gelince durur ve sonrasında ısı değiştiğinde tekrar çalışır ve yine ilk çalışma anında yüksek bir akım çeker. İşte klimaların her çalışmaya başladığında çektikleri bu akım elektrik faturamızın yüksek gelmesine neden olur.

İnverter Klima Neden Sürekli Çalışır?

İnverter klimalar normal klimaların bu dezavantajını gidermek amacıyla üretilmiştir. İnverter klimalarda bulunan DC motor ani yüksek akım çekmemek için hiçbir zaman durmaz, sürekli çalışma halindedir

PEKİ SÜREKLİ ÇALIŞAN BİR KLİMA NASIL OLURDA DİĞER KLİMALARA GÖRE DAHA AZ ENERJİ TÜKETİR? DEDİĞİNİZİ DUYAR GİBİYİM. BUNUN NASIL OLDUĞUNU HEMEN ANLATALIM.

Normal klimalardan örnek vererek anlatıma geçelim. 12000 BTU luk bir klimamız olduğunu düşünelim. Biz 12000 BTU luk bu klimayı her çalıştırdığımızda klima 12000 BTU da çalışmaktadır ve klimanın her devreden çıkmasından sonra tekrar devreye girmesi esnasında; ani yüksek bir akım çekmektedir. Yani normal klimalar çalışma esnasında sürekli olarak en yüksek performansta çalışmaktadır ve her devreye girdiklerinde yüksek bir akım çekmektedirler.

Şimdi birde 12000 BTU değerinde bir inverter klimanın nasıl çalıştığına bakalım. İnverter klima ilk çalışmaya başladığında tam performans çalışmaya başlar ve ortam ısısı istenilen değere yaklaştıkça gücünü düşürerek çalışmasına devam eder. Ortamdaki ısı istenilen seviyeye geldiğinde ise inverter klima en düşük çalışma gücüne kadar düşerek; minimum güçte çalışmasını sürdürür.

Şuan satılmakta olan İnverter klimaların minimum çalışma güçleri genelde 3000 BTU dur. Yani klimamız ortam ısısına göre 3000 BTU da çalışmasını sürdürür. Bu değer hem çok düşük bir akım çekmesine, hemde; çalışmasını sürekli durdurup tekrar çalışmaya başlamamasından dolayı ani yüksek akım çekmemesini sağlamaktadır.

Bu sebeple inverter klimalar normal klimaya göre (çalışma şartlarına bağlı olarak yaklaşık olarak) yüzde 30 ile yüzde 50 arası daha az enerji tüketirler.

İnverter Klima Almalımıyım?

İnverter klima almalımıyım? sorusu bir çoğumuzun aklına takılan bir soru olmuştur. Bu soruya da bir açıklık getirelim.   Bu sorunun cevabı klima kullanım sürenize göre değişiklik göstermektedir. Örneğin evinizde kullandığınız klimayı günde 1-3 saat gibi bir süre için kullanıyorsanız; inverter klima almanıza gerek yoktur.

Çünkü bu kadar kısa sürelerde kullanılan inverter klimaların size çok fazla avantajı olmayacaktır. İnverter klimalar sürekli kullanımlar ve uzun süreli kullanımlarda enerji tasarrufu avantajları ile öne çıkarlar. İnverter klima almadan önce klima kullanım sürenizi hesaba katarak almanızı tavsiye ediyorum.

Eğer çok kısa süreler için klima kullanıyorsanız A sınıfı bir klima sizin ihtiyacınız için yeterli olacaktır ama klimanız sürekli açık yada 24 saatlik bir günün çoğunluğunda klimanızı kullanıyorsanız kesinlikle bir inverter klima almanızı öneririm.

Reklam