Ph Nedir? Ph Değeri Nedir?

Ph Nedir? Ph Değeri Nedir?

Ph Nedir?

İçme sularının üzerinde ph 7, ph 8 gibi değerler gözünüze mutlaka çarpmıştır. Peki; ph nedir? biliyor muyuz? Ph; Su, idrar, sabun ve buna benzer çözeltilerin asitlik ve bazlık değerlerinin ölçümlenmesinde kullanılan bir ölçü birimidir.

Ph değer aralığı 0 ile 14 arasındadır. Bu ph değerlerinden “0” çözeltinin aşırı asidik, “14” ise aşırı alkali olduğunu gösterir. “pH 7” ise çözeltinin nötr yani; ne asidik, nede alkali olduğunu gösterir. Ph da bulunan “p” potansiyel anlamında, “H” ise hidrojeni temsil eder. Yani pH nedir kısaca özetlersek; ph için potansiyel hidrojen diyebiliriz.

Bazı Maddelerde Bulunan pH Değerleri

  • İdrar pH değeri nedir? idrarda yediğimiz gıdalarla değişkenlik göstermekle birlikte; pH 4,5 – pH 8 aralığındadır.
  • Kan pH değeri nedir? tıpkı idrarda olduğu gibi alınan gıdalarla alakalı olarak normal değerler; pH 7,35 – pH 7,45 seviyelerindedir.
  • Tükrüğün pH değeri nedir? Tükrüğün ph değeri; pH 6,5 – pH 7,4 aralıklarındadır.
  • Su pH değeri nedir? Su normal şartlarda pH 7 değerindedir.

pH Değerinin İnsan Vücudu İçin Önemi

pH nedir? öğrendiğimize göre şimdi pH değerinin vücudumuz için öneminden biraz bahsedelim. Vücudumuzda oluşan toksik oluşumlar vücudumuzda asidik ortam yaratırlar. Buda kanın pH değerinin asidik oranda yükselmesine neden olur.

Kanda bulunan yüksek asidik değerler; metabolizmamızı kötü anlamda etkiler. Bağışıklık sistemi bozulur, metabolizma çalışması normalin dışına çıkar, sindirim sistemi normal çalışmasını sağlayamaz.

Bütün bunlar vücudumuz için çok önemli şeylerdir ve vücudumuzun pH seviyesi de bu sebeple çok dikkat edilmesi gereken bir ölçüttür. Yüksek seviye asidik olan kan; kalp, damar, akciğer, karaciğer, böbrekler gibi hayati organlarda bozulmalara yol açabilir.   Bu sebeple yediğimiz gıdalara, içtiğimiz suya çok dikkat etmeliyiz. Suyun pH seviyesi çok önemli bir konudur. Hazır bu konu açılmışken içtiğimiz suyun olması gereken pH değerinin ne olduğuna da bir bakalım. Bu konuyu “Suyun Ph Değeri Kaç Olmalı?” yazımda bulabilirsiniz.

Reklam