Suyun Ph Değeri Kaç Olmalı?

Suyun Ph Değeri Kaç Olmalı

Suyun pH Değeri Kaç Olmalı? Kaç pH değerinde suları içmek gerekir?

Daha önce “suyun ph değeri kaç olmalı?” sorusu hiç aklınıza gelmişmiydi? Peki su içerken pH değerinin kaç olduğuna bakıyor musunuz?

pH değeri; farklı çözeltilerin asidik mi? yoksa alkali mi? ve hangi değerler arasında olduğunu gösteren bir ölçü birimidir.

İnsan vücudunda; kan, tükrük, idrar gibi şeylerin belirli pH değerleri vardır. İçtiğimiz suyun ph değeri de bu değerleri etkileyen faktörler arasındadır. Bu sebeple suyun ph değeri kaç olmalı bilmemiz ve bilinçli bir şekilde alkali suları tüketmemiz gerekmektedir. pH değeri 0-14 arası değerlere sahiptir ve 7 değeri nötrdür. ph değerleri 0-7 arası asidik, 7-14 arası alkali değerdedir. Vücudumuzda bulunan değerler ne kadar asidik değerde olursa; vücut metabolizmamız da o kadar düzensiz çalışmaya başlamıştır diyebiliriz.

Örneğin bakteriler alkali ortamda yaşayamazlar. Onların yaşayabilmelerine en uygun ortam asidik ortamlardır. Ayrıca kanımızın ph değerinin asidik olması durumunda; kanın, kalp damar ve bazı organlarımızdaki dolaşımı esnasında bu organlara zarar verebileceği olası öngörüler arasındadır. Bu sebeple suda dahil olmak üzere alkali beslenme tarzı insan sağlığı açısından çok önemli etkilere sahiptir.

Suyun ideal ph değeri kaç olmalı?

Daha öncede belirttiğim gibi içtiğimiz suyun ph değeri mutlaka alkali olmalıdır. Bu sebeple tavsiye edilen suyun ph değeri 6,5 ile 8,5 arasıdır. ph değeri 7 den sonra alkali grubuna girdiği için ben 8,5 ph değerine yakın suları içmeye dikkat ediyorum. Bir diğer önemli nokta da suyun sertlik derecesidir. Suyun sertlik değerini içinde bulunmakta olan kalsiyum ve magnezyum oranlarının toplamı belirler.

Biz içerisinde az miktarda kalsiyum ve magnezyum bulunan suları içerken “yumuşacık su, ne güzel içiliyor” diyoruz ama sağlık açısından da fakir bir su içtiğimizin farkında olmuyoruz. Bu bağlamda Avrupa Birliği, içme suyu için sertlik seviyesini 15 (FS), Dünya Sağlık Örgütü ise 10 (FS) olarak tavsiye etmektedir.

Yani kısaca anlatmak gerekirse;

Soru: Suyun ph değeri kaç olmalı?
Cevap: Suyun pH değeri 6,5 – 8,5 arası olmalıdır.
Soru: Suyun sertlik seviyesi kaç olmalı?
Cevap: Avrupa Birliğine göre 15 FS, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 10 FS olmalı. 10 FS – 15 FS arası sertlik derecesi uygun olmaktadır.

Tavsiye Yazı: Satın alıp içtiğimiz suların kaç pH değerinde olduğunu biliyor musunuz? Bilmiyorsanız yazıma buyurun; Hangi marka su kaç pH değerinde?