At Kestanesi Yenir mi?

at kestanesi yenir mi

At kestanesini duymayanımız yoktur sanırım. Çok geç keşfedilmiş mucizevi bir bitki olan at kestanesi hakkında; at kestanesi yenir mi?, zehirli mi?, yenirse ne olur? gibi en çok merak edilenleri bu yazımda sizler için yazdım.

Türkiye’nin hemen hemen her yerinde yetişen bir ağaçtır at kestanesi ağacı. Hatta bir çoğumuz dökülen meyvelerini gerçek kestane sanmışızdır. Eminim bu kestaneleri yemeye çalışanlarımız bile olmuştur. Bunlardan biri de benim ama çocuktum o zamanlar 🙂 Eski zamanlarda ilaçlar bu kadar yaygın değilken şifalı bitkiler, ağaç meyveleri gibi şeylerden yapılan ilaçlar çok yaygın kullanılırdı. At kestanesi de bu dönemlerde köylüler tarafından pişirilip vücudun ağrıyan bölgelerinde kullanılırdı. Bir çeşit ağrı kesiciydi yani at kestanesi.

Son zamanlarda da ilaç ve kozmetik sanayisinin gelişmesiyle birlikte at kestanesinin değeri iyice arttı. Bir çok firma at kestanesinden yapılan merhemler, jeller, şampuanlar, ilaçlar yapmakta. At kestanesi neye iyi gelir?, ne gibi faydaları var? “At kestanesinin faydaları” adlı yazımda hepsini anlattım. Okumanızı öneririm. Şimdi en çok merak edilen soruya gelelim; at kestanesi yenir mi? Sorunun cevabı yazımın devamında.

At Kestanesi Yenir mi?

At kestanesi kesinlikle çiğ olarak tüketilmemelidir. Kurutulan ve daha sonra öğütülüp un haline getirilen at kestanesi bir bardak suya bir kaşık ilave edilerek içilirse; özellikle basur tedavisi, varis ve ishal gibi hastalıklara iyi gelmektedir.

At Kestanesi zehirli mi?

At kestanesi yenir mi? sorusundan sonra, en çok merak edilen bir diğer soru da; at kestanesi zehirli mi? sorusudur. Hemen cevaplayalım; evet zehirlidir. Doğru kullanımında bizler için büyük faydaları olan at kestanesi, yanlış kullanımda hayati tehlikelere yol açabilmektedir.

At kestanesi yenirse ne olur?

At kestanesi bilinçli bir şekilde doktor kontrolünde kullanıldığında; kolesterol, damar hastalıkları v.b. hastalıklarda çok etkili olmaktadır. Fakat yanlış kaynatarak yemek, çiğ yemek, közleyerek yemek gibi tüketilmesi durumlarında gıda zehirlenmesi baş gösterebilir. Bilmeden at kestanesi yediyseniz en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekmektedir.

At kestanesi nasıl anlaşılır?

At kestanesi çok fazla gördüğümüz bir ağacın meyvesidir. At kestanesini anlamanın yolu boyutuyla alakalıdır. At kestanesi normal kestaneye göre daha büyüktür.

At kestanesi ne zaman olur ve ne zaman toplanır?

Kestane ağaçları Nisan – Temmuz ayları arasında çiçek açarlar. 30 metreye kadar uzayabilirler. Genellikle gölgesinden faydalanmak amacıyla yetiştirilmektedirler. At kestanesi meyveleri sonbahar aylarında toplanmaktadır.

At kestanesi ile normal kestane arasındaki fark nedir?

Normal Kestane : Normal kestaneler boyut olarak at kestanesinden daha küçüktür. Yenilebilir olan bu kestaneler B1, B2, C vitaminleri, yoğun miktarda lif, düşük miktarda yağ, protein ve çeşitli mineralleri içermektedir.  

At Kestanesi :  At kestanesi yukarıda da bahsettiğim gibi normal kestaneden daha büyüktür. Zehirli bir türdür.