Türk Kahvesinin Faydaları

türk kahvesinin faydaları

Bu günün konusu: Türk kahvesinin faydaları

Türk kahvesi için; bazıları zararlı diyor, bazıları çok faydalı bir içecek diyor. Haliyle bizim de kafamız karışıyor. Siz hiç merak etmeyin, bugün milli içeceklerimizden sayılan Türk Kahvesi dosyasına; Türk kahvesinin faydaları konusunu ekliyorum. Daha önce yeşil kahvenin faydaları yazımda da belirtmiştim, Türk kahvesinin faydalarını gördüğünüzde çok şaşıracaksınız diye. Bakalım şaşıracakmıyız 🙂 Hadi hemen başlayalım…

Türk Kahvesi

Hemen söylemeliyim ki Türk Kahvesi bir kahve çeşiti değildir. Nasıl yani 🙂 Evet arkadaşlar Türk kahvesi kahvenin cinsi değil pişirme tekniğinin adıdır. Bu pişirme tekniğini bulan ve tüm Dünya’ya öğretenler bizler olduğu için adını Türk kahvesi olarak almıştır. Ülkemizde kahve tarımı yapılmadığı için içtiğimiz tüm kahveler yurt dışından gelmektedir. Bu kısa Türk kahvesi nedir? bilgisinden sonra, şimdi sırada Türk kahvesinin faydaları var…

Türk Kahvesinin Faydaları

Öncelikle söylemeliyim ki Türk kahvesini şekersiz içmelisiniz. Şekerin vücuda olan zararları malum. Ayrıca altta bulunan türk kahvesinin faydaları arasında bulunan maddelerin bazıları tamamen varsayımlara dayanmaktadır. Herhangi bir hastalığınız varsa kesinlikle uzman bir hekime danışmanız gerekmektedir.

Türk kahvesi antioksidanlar açısından oldukça zengin

Türk kahvesinin içeriğinde bulunan polifenoller sayesinde yüksek miktarda antioksidan içermekte.

Konsantrasyonu arttırıyor

Türk kahvesi içeriğinde bulunan kafein sayesinde odaklanma ve konsantrasyonu arttırıyor. Özellikle sabah saatlerinde kakao oranı yüksek bir parça çikolata ile birlikte tüketildiğinde Türk kahvesinin bu etkisi daha da artmakta.  

Ömrü uzattığı konusunda düşünceler mevcut

Atina Üniversit’si Tıp Fakültesinde bir araştırma yapılmış. Yapılan araştırmaya göre; hergün düzenli olarak Türk kahvesi içenlerin uzun yaşama oranının daha yüksek olduğu ortaya çıkmış.

Alzheimer riskini düşürüyor

Düzenli oranda alınan kafeinin bilinç fonksiyonlarındaki azalmayı geciktirdiği bilinmekte. Buda alzheimer riskini azaltıyor.

Türk kahvesi ve tansiyon

Türk kahvesi içildiğinde tansiyonda anlık bir yükselme meydana gelmektedir. Uzun dönemde ise belirli bir dozda içilen Türk kahvesinin tansiyonu kötü yönde etkilemediği düşünülüyor.

Türk kahvesinin kalbe faydaları

Çok olmamak kaydıyla yani günde bir fincan kadar kahvenin kalp dostu olduğu söyleniyor. Araştırmalar Türk kahvesi içenlerde kalp ve lenf damarlarının onarımının daha fazla olduğu ve bunun da kalp sağlığı açısından çok faydalı olduğunu ortaya koymakta.

Şeker hastalığı riskini azaltıyor

Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre; düzenli olarak içilen günlük 600 ml ve üzerindeki kahvenin Tip-2 diyabete yakalanma riskini yüzde 23 oranında azalttığı ortaya çıkmış.

Yağ yakımını arttırıyor

Spordan önce içilen kahvenin, içeriğinde bulunan kafein sayesinde yağ yakımını hızlandırdığı bilinmekte.

Türk kahvesinin safra taşlarına etkisi

Gün boyunca içilen 3 fincan kahvenin safra taşı oluşma riskini azalttığı biliniyor. Kadınlarda erkeklere göre daha fazla görülen safra taşı riskini, kahve tüketimiyle azaltabilirsiniz. Günde 3 fincan kahve içen kadınlarda, içmeyenlere göre %25 daha az safra taşı görüldüğüne işaret ediliyor.

Karaciğer yağlanmasına karşı etkileri

Karaciğer yağlanması ve iltihabına kafeinin çok iyi geldiği bilinmekte. Bu sebeple günde bir fincan Türk kahvesi içenlerde karaciğer yağlanması riski azalmakta.

Cilt bakımı

Türk kahvemizi içtik kalan telveyi de atmıyor yüzümüze sürüyoruz. Türk kahvesinde bulunan telveler ciltteki pürüzlerin yok olmasına yardımcı oluyor.   Ben size Türk kahvesinin faydaları saymakla bitmiyor dememiş miydim. İşin şakası bir yana; tekrar söylemeliyim ki, Türk kahvesinin faydaları yazımda belirttiğim faydalara daha kısa sürede erişmek umuduyla, kesinlikle çok fazla miktarda Türk kahvesi tüketmeyin. Fazla tüketilen kahvenin faydadan çok zararı var. Bunu asla unutmayın.

Tavsiye Yazı: Sizler için en iyi Türk kahvesi makinelerinden bir sıralama yaptım mutlaka okuyun. Link hemen yanda 😉 “En iyi Türk kahve makinesi