Google Görsel Arama Nedir? Nasıl Yapılır?

Google Görsel Arama Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu yazımda sizlere; Google görsel arama özelliği hakkında, görsel arama nedir?, nasıl yapılır?, ne işe yarar? tarzındaki bilgileri en basit dille anlatıyorum.

Google Görsel Arama

Google görsel arama; Google arama motoru üzerinden, görsel yani fotoğraf araması yapabileceğimiz bir özelliktir. Genelde arama motorlarını, kelime yada kelime gruplarından oluşan, bilgi almak istediğimiz şeyler hakkında arama yapmak için kullanıyoruz. Görsel arama özelliği; çok fazla bilinmediği için, çoğumuzun kullandığı bir özellik değil. Ama; görsel arama özelliğinin nasıl kullanıldığını öğrendiğinizde kesinlikle kullanacağınıza da eminim.

Google Görsel Arama Nedir?

En basit dille anlatmak gerekirse; cep telefonunda, bilgisayarda yada webde bulunan herhangi bir resmin internet ortamında aranması işlemidir.

Google Görsel Arama Nasıl Yapılır?

Google görsel araması yapabilmek için, öncelikle elimizde bir görselin olması gerekiyor. Bu görsel; cep telefonumuzda, bilgisayarımızda yada bir internet sitesinde olabilir. Ben size Google görsel aramasını bu üç yolla da anlatacağım.

Bir internet sitesinde bulunan görseli Google’da arama

Bir web sitesinde görmüş olduğunuz görselin farklı boyutlarını ve görsele çok benzeyen resimleri bulmak için;
  • Görselin üzerine fare imleci ile geliyoruz
  • Ters tuş yapıyoruz
  • Google içinde resim ara sekmesini tıklıyoruz
webde bulunan bir resmi görsel arama ile aramak
  • Bu aramayı yaptığımızda aşağıda bulunan görselde olduğu gibi; görsel boyutunu öğrenebiliyoruz ve “tüm boyutlar” linkini tıklayarak ta o görselle ilgili ve benzer tüm resimleri görebiliyoruz.
web sitesindeki bir resmi google görsel arama kullanarak aramak
  • Benzer görsellerin kullanımının seo açısından zararlı olduğu için; benim bu resmimin bir benzerini daha görsel aramada bulamazsınız. Ama aratacağınız çoğu görselin farklı boyutlarını ve farklı sitelerde kullanıldığını göreceksiniz.

Hadi canım; o resimden google görsellerde çok vardır diyenler için, instagram dondurma linkini tıklayarak denemelerini öneriyorum. Bakalım kullandığım görselden, google görsellerde bir tane daha var mı? 😉 Denemesi bedava 🙂

Bilgisayarda bulunan bir resmi Google görsellerde arama

Şimdi bilgisayarımızda bulunan bir resmi, google görsel arama ile aramayı öğrenelim.

google görsel araması yapmak
  • Google arama motoruna girdiğimizde sağ üst köşede bulunan “Görseller” linkini tıklayarak yada Google görsel arama linkini kullanarak, Google görsel arama motoruna geçiş yapalım.
google görsellerde arama yapma işlemi
  • Üst resimde de gördüğünüz gibi, “fotoğraf makinesi” simgesine tıklayarak, google görsel araması yapacağımız fotoğrafın, url adresini yada bilgisayarımızdaki yerini belirteceğimiz pencereye geçelim.
google görsellere resim yükleyerek arama yapılması
  • Az önce bahsettiğim pencere üst resimde mevcut. Burada görsel aramasını yapacağımız resim yolunu, “Görsel URL’sini yapıştır” sekmesinde resim internette bir sitede ise linkini yazarak aratıyoruz. Google görsel arama yapacağımız resim bilgisayarımızda ise bir yan sekme olan “Görsel yükleyin” sekmesine tıklayarak geçiş yapıyoruz.
google görsel arama motoruna görsel yüklemek ve arama yapmak
  • Bilgisayardaki bir resmi google görsellerde aratacağımız için sağ sekmeye geçiyoruz ve karşımıza yukarıda resimde gördüğünüz alan çıkıyor. Burada Google görsel arama yapacağımız resmi bilgisayarımızdan yüklemek için “Dosya seç” butonunu tıklıyoruz. Açılan pencerede bilgisayarımızda olan resmi buluyoruz ve tamam tuşuna basıyoruz.
  • Resim Google sunucularında bulunan görseller arasında aratılıyor ve bulunan görseller bize listeleniyor.

Cep telefonu ile Google görsellerde arama yapmak

  • Cep telefonunda bulunan bir resmi google görsel arama ile aratmak için öncelikle cep telefonunda bulunan internet tarayıcısı ile Google görsel arama adresine giriyoruz.
  • Tarayıcımızın sağ üst köşesinde bulunan “üç nokta” simgesine tıklayarak “masaüstü sitesi” seçeneğini işaretliyoruz.
  • Açılan ekranda bulunan “fotoğraf makinesi” simgesine tıklıyoruz ve “görsel yükleyin” sekmesine geçiyoruz
  • “Dosya yükle” butonuna basıyoruz
cep telefonu ile google görsel arama yapmak
  • Yukarıda gördüğünüz gibi; cep telefonu ile google görsel arama yapacağımız resmi seçmemiz için “Dökümanlar” butonuna basıyoruz ve arama yapmak istediğimiz resmi bularak Google görsel araması yapıyoruz.